Москва не хоче забирати 23 росіян і звільняти українських політв'язнів – Геращенко

Москва не хоче забирати 23 росіян і звільняти українських політв'язнів – Геращенко

Укрінформ
Українська сторона готова якнайшвидше передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти територіальної цілісності, в обмін на українців в РФ, однак російська сторона не дала відповіді на цю пропозицію.

Про це на сторінці у Facebook повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"На засіданні гуманітарної групи в Мінську (де разом працювали й експерти СБУ, й Міністерства з питань тимчасово окупованих територій) звернулася до координатора ОБСЄ Тоні Фріша і представників РФ з проханням використати всі зусилля і свій безумовний вплив, аби розблокувати процес пошуку зниклих на окупованих територіях і сприяти отриманню українською стороною інформації про тих наших воїнів, які вже кілька років знаходяться в тюрмах ОРДЛО й про яких немає жодної інформації, місцезнаходження яких нам не повідомляють, утримання яких не підтверджують. Вчора я вчергове зустрічалася зі сповненими горя жінками-матерями й дружинами тих, про кого немає звістки, я передала їх листи з усією наявною в нас інформацією про час і обставини їх захоплення й прохання прояснити їх долі. Ми наполягаємо на негайному допуску до тюрем на окупованих територіях Міжнародного комітету Червоного хреста (МКЧХ), й сьогодні я неодноразово піднімала це питання", - зазначила Геращенко.

За її словами, МКЧХ має сприяти в пошуку зниклих, в пошуку інформації про незаконно утримуваних, в моніторингу ситуації в тюрмах. "До української пенітенціарної системи МКЧХ має повний доступ, натомість, за роки війни МКЧХ жодного разу не були допущені до українських в'язнів в РФ і на окупованих територіях", - наголосила вона. 

Читайте також: В українських тюрмах сидять 23 військових РФ – Порошенко

Також Геращенко ще раз наголосила на готовності української сторони якнайшвидше передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти територіальної цілісності, в обмін на українців в РФ. "Ми не отримали відповіді на цю пропозицію. Натомість, представники ОРДЛО продовжують включати цих росіян в свої списки як "ополченцев - жителей молодых республік". РФ поки що не проявляє жодного інтересу до своїх громадян, засланих в Україну".

"В питанні звільнення заручників поки що без прогресу: нам не підтверджують десятки наших громадян, не дають по ним інфо, натомість вперто вимагають віддати "беркутівців" і інших, непричетних до дій мінських угод. Тому тут будемо продовжувати роботу для пошуку компромісу і зближення позиції - для результату", - зазначила Геращенко.

 "З позитивного - сподіваюся, що таки просуваємося вперед в питанні реконструкції вщент зруйнованого мосту в Станиці Луганській, до ремонту якого готовий підключитися МКЧХ", - додала вона. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-