Держзрада Януковича: на суді показали секретний лист екс-голови СБУ Банковій

Держзрада Януковича: на суді показали секретний лист екс-голови СБУ Банковій

Укрінформ
Екс-голова СБУ Олександр Якименко попереджав Віктора Януковича про сепаратистські настрої на сході й півдні України 17 лютого 2014 року, направивши листа тодішньому голові Адміністрації Андрію Клюєву.

Відповідний розсекречений документ, який надала сторона обвинувачення в суді, зачитав головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, цей розсекречений лист 17 лютого 2014 року був направлений від Якименка до тодішнього голови АП Андрія Клюєва.

"Шановний Андрію Петровичу, аналіз наявної інформації свідчить про активізацію урядових і недержавних структур РФ, вітчизняних проросійських сил в рамках проектів, формально спрямованих на захист інтересів російськомовного населення в умовах загострення суспільно-політичної ситуації в Україні. Втім, на практиці йдеться про спроби іноземної сторони інспірувати сепаратистські настрої та нав’язати думку про необхідність втручання Росії у внутрішні справи нашої держави", - йдеться у листі.

Також у листі зазначається, що активність росіян була сконцентрована на східному та південному регіонах країни, де було зосереджено "основний проросійський електорат".

"Додатковим сприятливим для Москви чинником є те, що місцевий проросійський політикум, відчуваючи послаблення позицій Партії регіонів на тлі масових протестів, демонструє ознаки відмежування від центральної влади під гаслами федералізації держави та орієнтації на Росію, як на джерело ідеологічної, фінансової та організаційної підтримки", - уточнюється у листі.

Читайте також: Суд у справі Януковича ідентифікував на відео Путіна, Аксьонова й Шойгу

Крім того, у документі наголошується, що 12 лютого 2014 року в Ялті було проведено всеукраїнський форум представників облрад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, і що лейтмотивом цього зібрання стала заява про необхідність децентралізації влади в Україні, надання регіонам більшої самостійності та проведення конституційної реформи із затвердженням нової редакції Конституції на референдумі.

У іншому з розсекречених листів, які сторона обвинувачення презентувала у суді у середу, від екс-голови СБУ Калініна до Януковича, направленим у січні 2013 року, зазначається, що Росія проводила дії щодо економічної, політичної та гуманітарної експансії України.

Як повідомлялося, 29 червня 2017 року колегія Оболонського райсуду Києва задовольнила клопотання сторони обвинувачення про спеціальне судове провадження у справі Януковича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-