Добкін розказав, коли востаннє бачив Януковича

Добкін розказав, коли востаннє бачив Януковича

Укрінформ
Народний депутат Михайло Добкін заявив, що востаннє бачив екс-президента Віктора Януковича вранці 22 лютого 2014 року у Харкові.

Про це він сказав у середу під час допиту в Оболонському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я бачив його рано вранці (22 лютого 2014 року - ред.). Після цього, до того як він полетів, ми вже не зустрічались", - сказав Добкін.

Депутат поінформував, що 21 лютого 2014 року у першій половині дня йому подзвонив тодішній голова АП Андрій Клюєв і сказав, що ближче до ночі у Харків приїде Янукович і щоб він, Добкін, готувався його зустрічати. За словами свідка, приблизно через півтори - дві години подзвонив Янукович і спитав, чи готові його приймати, і він відповів, що готові. 

Добкін додав, що Янукович прилетів після 22:00 21 лютого на двох вертольотах: в одному з вертольотів, за його словами, були сам екс-президент Янукович, Клюєв, Віктор Янукович-молодший і жінка, імені якої він не знає.

Депутат розповів, що мета поїздки була офіційним візитом з робочими зустрічами - планувалось відвідання кількох підприємств, потім Янукович захотів відвідати великі збори місцевих рад, на який приїхали мери та представники місцевої влади, в тому числі з Криму.

Читайте також: Суд у справі Януковича ідентифікував на відео Путіна, Аксьонова й Шойгу

 "Я відмовив його їхати на з'їзд. Я розумів, що не міг забезпечити безпеку йому... Я став отримувати погрози з незнайомих номерів мені, моїй сім'ї, моїм близьким, в тому числі і Януковичу. Я розумів, що його присутність у залі може привести до серйозних наслідків, там було в залі 7 тисяч осіб", - зазначив Добкін.

Такожвін уточнив, що за повідомленнями місцевих правоохоронців до Харкова з різних областей, переважно центральної України, з'їхалось, за різними оцінками, від 5  до 12 тисяч молодих людей, які зібрались біля Палацу Спорту, де й були збори місцевих рад.

Добкін також додав, що йому було відомо про телефонну розмову Януковича з представниками опозиції 21 лютого.

При цьому, наголосив нардеп, для нього стала несподіванкою новина про те, що Янукович втік з України. За словами свідка, йому Янукович повідомляв, що нікуди тікати не збирається. 

"Поки ми не розійшлися з Януковичем... він нікуди не збирався тікати. Він казав, що йому треба буде їхати з робочими візитами в регіонах - Крим, потім Луганська, Донецька області. Коли я дізнався, що він поїхав, для мене це було великою несподіванкою. Я зрозумів, що сталося щось таке, чого він не міг передбачити", - наголосив свідок.

На запитання прокурора про загрозу життю Януковича він уточнив, що, на його думку, такі загрози існували "з першої хвилини його перебування в Харкові".

"В Харків він приїхав одним, впевненим в собі чоловіком, а перед тим, як поїхав... Навіть зовні виглядав постарілим. Він, я думаю, переживав за свою безпеку", - уточнив Добкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-