Рада планує ділити посади у комітетах за

Рада планує ділити посади у комітетах за "принципом д'Ондта"

Укрінформ
Верховна Рада 241-им голосом ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д'Ондта" (№7550).

Авторами законодавчої ініціативи виступили Голова Верховної Ради Андрій Парубій і керівники всіх парламентських фракцій і груп, окрім "Опозиційного блоку", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це один із кроків дуже масштабної загальної реформи парламенту, крок, який, на моє переконання, є дуже важливим для української Верховної Ради і який пропонується реалізувати вже в наступному скликанні", - сказав Парубій, представляючи законопроект.

Він нагадав, що документ розроблено відповідно до рекомендації місії Європарламенту, постанову про реалізацію якої Верховна Рада ухвалила 17 березня 2016 року.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою прийняття законопроекту є впровадження прозорого та ефективного способу розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів. Для її досягнення пропонується у Верховній Раді дев’ятого скликання розподіл відповідних посад здійснювати на основі пропозицій депутатських фракцій залежно від їх кількісного складу за принципом д’Ондта.

Законопроектом пропонується статтю 6 закону України "Про комітети Верховної Ради України" доповнити положенням про те, що за принципом д’Ондта зазначені посади розподіляються між депутатськими фракціями послідовно, одна за іншою.

"Чергову у зазначеній послідовності посаду отримує та депутатська фракція, яка має найбільшу квоту (визначену з точністю до сотих), що обчислюється за формулою К = Ф : (П+1), де Ф — загальна кількість членів депутатської фракції, а П — кількість посад, отриманих депутатською фракцією до даного кроку. Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад", - йдеться у законопроекті.

Пропозиції щодо обрання народного депутата на відповідну посаду до конкретного комітету вносяться до Верховної Ради депутатськими фракціями у порядку черговості, отриманої в результаті застосування принципу д’Ондта.

Постанова про внесення змін до персонального складу комітетів парламенту приймається Радою з урахуванням мінімальної та максимальної кількості народних депутатів, які можуть входити до складу одного комітету.

Читайте також: Спікер відкрив ранкове засідання парламенту

Зі свого боку перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи ВР Павло Пинзеник зазначив, що загалом планується внесення змін до положень статтей 6 і 7 закону України "Про комітети Верховної Ради України" та статті 81 закону "Про Регламент Верховної Ради України".

"Комітет висловив низку зауважень до цього законопроекту, які, ми переконані, в разі прийняття в першому читанні можуть бути доопрацьовані при підготовці до другого читання. Зокрема, є питання до того, як за допомогою принципу д’Ондта вирішується питання обрання народного депутата до складу комітету, якщо депутатська фракція не внесе пропозицій щодо обрання депутата на відповідну посаду в порядку черговості, вирішить відкликати або виключити депутата з цієї фракції. Також немає однозначного висновку щодо черговості, отрманої в результаті застосування принципу д’Ондта, а саме чи є вона загальною для обрання депутатів на посади голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів", - сказав Пинзеник. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-