Радник МЗС Польщі назвав шляхи поліпшення відносин з Києвом

Радник МЗС Польщі назвав шляхи поліпшення відносин з Києвом

Укрінформ
Розблокування Україною питання ексгумації польських жертв конфліктів і вирішення проблеми вшанування їхньої пам’яті в обох країнах поліпшить відносини між Києвом та Варшавою.

Про це заявив польський експерт, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський в інтерв'ю Укрінформу.

“Думаю, потрібно розблокувати питання щодо проведення ексгумацій у місцях захоронення польських жертв на території України і вирішити проблему щодо вшанування пам'яті жертв в обох країнах”, - сказав радник глави МЗС Польщі.

На його думку, вшанування пам'яті загиблих варто розділити на два аспекти: опікування місцями захоронень польських і українських жертв і доглядання пам'ятних місць, де немає поховань.

“Місця, де є поховання, маємо гідно вшановувати в обох країнах, адже це відповідає християнським традиціям наших народів. Водночас пам'ятники, де немає поховань, а вшановуються якісь військові формування, мають підлягати дії законів кожної з країн”, - заявив експерт.

Читайте також: Київ чекає віце-прем'єра Польщі, щоб закрити питання ексгумації та пам’яток

На перекоконання Журавського вел Граєвського, відносини між Польщею та Україною не є напруженими, а напругу викликає їх сприйняття у даний момент. Він пояснив, що у військовій, енергетичній, комунікаційній, освітній, трудовій, банківській сферах співпраця розвивається краще, ніж до 2015 року (тобто коли відбулася зміна влади в Польщі). Натомість у площині атмосфери взаємовідносин ситуація і справді не найкраща.

Як повідомлялося, Україна заблокувала проведення ексгумацій останків польських жертв конфліктів у квітні 2017 року після того, як у селі Грушовичі поблизу Перемишля польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на місцевому кладовищі пам’ятник УПА.

22 березня заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у коментарі Укрінформу заявив, що Київ готовий до вирішення питання про зняття заборони на ексгумацію у діалозі з Варшавою і з урахуванням інтересів обох сторін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-