Київ чекає віце-прем'єра Польщі, щоб закрити питання ексгумації та пам’яток

Київ чекає віце-прем'єра Польщі, щоб закрити питання ексгумації та пам’яток

Укрінформ
Українська сторона очікує на візит віце-прем'єр-міністра Польщі Пьотра Глінського для вирішення гострих питань, зокрема щодо ексгумації та відновлення сплюндрованих українських пам'ятників у РП.

Про це сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

«Ми чекаємо на візит Глінського, щоб закрити, зокрема, питання ексгумації. Однак ми очікуємо вирішення питання стосовно відновлення українських пам'ятників у Польщі. Тобто, потрібне взаєморозуміння між сторонами і подальший діалог. Наразі ми стараємося не робити політичних висновків», - сказав Боднар.

Він зауважив, що запрошення віце-прем'єр-міністру Глінському було передано відразу після завершення переговорів у Варшаві між ним і віце-прем'єр-міністром України Павлом Розенком.

Боднар підкреслив, що українська сторона завжди готова йти назустріч, однак наразі польська наголошує на тому, що треба поновити ексгумацію без жодних передумов.

Читайте також: Генпрокуратура Польщі: Одне з положень "історичного " закону є неконституційним

«Однак пам'ятники, які були знищені на території Польщі, поки не відновлені, і ми зараз працюємо над тих, щоб хоча б якісь із цих пам'ятників, зокрема офіційних, були відновлені. Це був би позитивний крок назустріч і могло б стати підставою для відновлення ексгумаційних робіт», - сказав заступник міністра.

Тим часом заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький, відповідаючи на запитання про основну перешкоду на шляху до історичного порозуміння між Україною та РП, заявив 26 березня журналістам у Києві, що «єдина перешкода - це відсутність політичної волі з боку українського уряду зняти заборону на пошук та ексгумації польських жертв, які загинули на території України».

Коментуючи результати зустрічі віце-прем'єр-міністрів України та Польщі, Ціхоцький зазначив, що теж брав участь у цих консультаціях.

«Я можу заявити про нашу готовність створити механізм діалогу і співпраці в усіх цих питаннях - пам'ятників, відновлення культурної спадщини та інших», - зазначив він.

Стосовно руйнування 26 квітня 2017 року останнього у Польщі пам'ятника воякам УПА у Грушовицях Ціхоцький зазначив, що він був не знищений, а "демонтований згідно з польським законодавством".

А відповідаючи на запитання журналістів, чи можливий одночасний рух обох сторін у врегулюванні історичних спорів, чи Польща очікуватиме перших кроків з українського боку, Ціхоцький зазначив, що не може бути «ніякої торгівлі останками людей».

Як повідомлялося, 22 березня заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар у коментарі Укрінформу завяив, що Київ готовий до вирішення питання про зняття заборони на ексгумацію останків польських жертв конфліктів у діалозі з польскою стороною і з урахуванням інтересів обох сторон.

Він нагадав, що першопричиною заборони на ексгумацію останків польських жертв конфліктів було знищення українських пам'ятників на території Польщі. "Тому ми чекаємо так само на певні кроки з польського боку", - зазначив дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-