Путін готовий на поступки в питанні Донбасу - ЗМІ

Путін готовий на поступки в питанні Донбасу - ЗМІ

Укрінформ
Нинішній президент Росії Володимир Путін хоче, щоб з ним рахувалися на Заході й прагнутиме залишати за Москвою "зони впливу" у світі, і тому готовий йти на поступки в питанні Донбасу, реалізовуючи боснійський чи косовський сценарій.

Про це йдеться в розгорнутій публікації впливового американського журналу TIME.

"Путін сподівається, що відносини із Заходом покращаться. Путін не мріє про світову війну, він мріє про нову Ялтинську конференцію, мирну конференцію, яка відбулася в Криму в 1944 році, і зібрала разом Сталіна, Рузвельта й Черчілля. На той час лідери країн, які перемогли Другу світову війну, поділили світ на зони впливу. Путін хоче нових зон впливу і нових чітких правил гри. Він хоче, щоб Захід визнав, що територія, яка колись належала СРСР (можливо, включно із сусідніми країнами), повинна бути у сфері відповідальності Росії. Він хоче отримати гарантії та відповідні почесті", - зазначає видання.

Західні лідери, такі як канцлер Ангела Меркель та колишній президент Барак Обама, стверджували, що ці сфери впливу більше не існують у сучасному світі. Путін "відкидає це як лицемірство". Йому просто потрібні західні лідери, які готові до переговорів.

"Впродовж наступного терміну Путін готовий вирішувати питання Донбасу, регіону східної України, де російська армія підживлює "громадянську війну" з 2014 року. Джерела в МЗС Росії повідомили TIME, що Путін готовий зробити східну Україну регіоном, контрольованим тимчасовою міжнародною адміністрацією, як це було в Боснії та Герцеговині чи Косово", - зауважується в публікації.

Натомість він не готовий йти на поступки в питанні Криму. "Це питання справедливості", - відповідає Путін усім закордонним партнерам, коли вони запитують про півострів. Російський президент вважає, що оскільки населення Криму задоволене анексією РФ, то це означає, що справедливість була забезпечена й нічого не потрібно змінювати.

Читайте також: Клімкін: Росія має піти з Донбасу і шлях до цього — миротворці ООН

Якою саме буде керування Путіна протягом наступних шести років, поки не зрозуміло, пише видання. Він "не стане одразу втілювати будь-які свої плани – принаймні, до Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться в Росії цього літа". До того ж, продовжує журнал, президент РФ не поспішатиме ділитися своїми планами навіть з оточенням, "скоріше, він любить сюрпризи, тому чим пізніше про це дізнаватимуться інші, тим краще".

Водночас, немає сумнівів, що Путін знайде спосіб залишатися при владі. "У 2024 році, коли його четвертий термін завершиться, Путіну буде 72 роки. Це той самий вік, якого Дональд Трамп досягне цього року", - зауважує TIME.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-