Уряд готовий обмежити повноваження СБУ - Гройсман

Уряд готовий обмежити повноваження СБУ - Гройсман

Укрінформ
Кабінет міністрів готовий підтримати законопроект № 8057, спрямований на позбавлення правоохоронної системи повноважень впливати на роботу бізнесу.

Про це Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив під час Години запитань до уряду на засіданні парламенту у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Моя позиція як Прем'єр-міністра і позиція уряду у тому, що ми повністю підтримуємо скасування функцій Служби безпеки України, Національної поліції та прокуратури щодо роботи з бізнесом, бо це анахронізм з радянської системи, що є не припустимим. Тому ми готові підтримувати внесений законопроект і навіть пропонували б його розширити для того, щоб цю проблему вирішити і зняти з порядку денного - цей тиск, який систематично відбувається від правоохоронної системи на бізнес. Я думаю, що прийняття закону "маски-шоу стоп" 312-ма голосами говорить про те, що в залі українського парламенту всі депутати дуже чітко відчувають напруженість, яка відбувається", - зазначив глава уряду.

При цьому він наголосив, що економічна функція є абсолютно неприродною для СБУ.

Читайте також: Гройсман заявляє про зростання економіки на 2,5%

"Я виступаю категорично проти таких функцій, за що маю "добрих друзів" в економічних підрозділах Служби безпеки України. Але мене це абсолютно не лякає. Я про це говоритиму доти, поки вони не будуть позбавлені непритаманних функцій", - заявив Гройсман.

Як повідомлялося, у Верховній Раді 23 лютого зареєстрували законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення інституційної спроможності Служби безпеки України" (№ 8057), підготовлений з метою обмеження повноважень СБУ поза сферою забезпечення державної безпеки для підвищення рівня захищеності бізнесу від зловживань зі сторони правоохоронних органів.

Читайте також: Гройсман вважає тиск на бізнес диверсією проти економіки

Проектом закону пропонується, зокрема, розслідування контрабанди і незаконного обігу технічних засобів отримання інформації віддати Національній поліції; розслідування фінансування тероризму та легалізації злочинних доходів віддати органам, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; виключити з переліку пріоритетних завдань СБУ заходи, спрямовані на протидію правопорушенням у сфері економічної діяльності, а також корупційним правопорушенням; заборонити використання ресурсів СБУ для втручання у господарську діяльність, якщо вона не становить загрози для державної безпеки, а також виключити зі структури служби спеціальні підрозділи у сфері боротьби з корупцією і організованою злочинністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-