Звільнені з полону розповіли про тортури. З доповіді ООН

Звільнені з полону розповіли про тортури. З доповіді ООН

Укрінформ
Про що повідомляється в доповіді Моніторингової місії щодо порушень прав людини в Україні?

19 березня голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер презентувала квартальну доповідь щодо ситуації з порушенням прав людини в Україні. Зокрема, представниця ООН розповіла про тортури колишніх заручників ОРДЛО і про жертви серед цивільного населення на сході України.

Левова частка доповіді присвячена порушенню прав людини у зв'язку з війною на сході України та дій проросійської влади в окупованому Криму. На думку Укрінформу, найбільш промовистими фактами й висновками в ній є такі.

1. Насильство й тортури в ОРДЛО

"У звітному періоді в рамках одночасного звільнення за принципом "всіх на всіх", передбаченого Мінськими домовленостями, Уряд України звільнив 234 особи, затримані у зв'язку з конфліктом, а озброєні групи звільнили 75 осіб.

Станом на 15 лютого 2018 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) опитало 64 з цих осіб з обох сторін лінії зіткнення. Усі вищезгадані повідомили про те, що вони піддавалися триманню під вартою в нелюдських умовах, катуванням або жорстокому поводженню, сексуальному насильству, погрозам насильством і (або) порушенням гарантій справедливого судового розгляду".

2. Нерозслідувані справи Майдану

"УВКПЛ відзначило відсутність істотного прогресу в забезпеченні відповідальності за серйозні порушення прав людини, пов'язані з убивствами протестувальників на Майдані та акти насильства 2 травня 2014 року в Одесі. Крім того, в розслідуваннях і провадженнях, пов'язаних із конфліктом, УВКПЛ помітило небажання як у правоохоронних органах, так і на політичному рівні, ефективно розслідувати".

3. Ріст числа жертв серед цивільних

"УВКПЛ також задокументувало загалом 73 жертви серед цивільного населення, у зв'язку з конфліктом, зокрема, 12 загиблих та 61 пораненого. Хоча це на 16% менше, ніж у попередньому звітному періоді, кількість жертв серед цивільного населення в результаті обстрілів зросла на 66,7%, що свідчить про те, що бойові дії продовжують загрожувати населенню щоденно.

УВКПЛ не могло визначити, яка сторона конфлікту несе відповідальність за жертви серед цивільного населення.

Тим не менш, із 47 жертв серед цивільного населення в результаті обстрілів і вогню зі стрілецької зброї та легких озброєнь (СЗЛО) 35 жертв (2 загиблих та 33 поранених) були зафіксовані на території, яка контролюється озброєними групами, та, вірогідно, мають бути віднесені до сфери відповідальності Уряду, а 12 жертв серед цивільного населення (1 загиблий і 11 поранених) були зафіксовані на території, контрольованій Урядом, і, вірогідно, мають бути віднесені на рахунок відповідальності озброєних груп".

4. Гоніння на Свідків Єгови в ОРЛО

"На території, контрольованій озброєними групами, продовжували траплятися випадки порушення свободи релігії та переконань, зокрема спрямовані проти Свідків Єгови. УВКПЛ спостерігає за введенням в дію "закону", прийнятого на території, контрольованій "Луганською народною республікою", 2 лютого, який забороняє всі "релігійні групи", не пов'язані безпосередньо з "традиційними" конфесіями".

5. Обмеження української мови в Криму

"Незважаючи на відсутність доступу на півострів, УВКПЛ продовжило спостерігати за ситуацією з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, на підставі резолюцій Генеральної Асамблеї ООН , які відзначають територіальну цілісність України та констатують тимчасову окупацію Криму Російською Федерацією.

Органи влади Російської Федерації у Криму продовжили обмежувати основоположні свободи, непропорційно впливаючи на кримськотатарську громаду, і примусово призивати мешканців Криму чоловічої статі на службу в збройних силах Російської Федерації.

УВКПЛ також відзначило різке (на 97 відсотків) скорочення кількості студентів, які отримують освіту українською мовою, з часу окупації півострова у 2014 році".

Олександра Жаркова, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-