Україна не дозволить росіянам голосувати у консульствах РФ - Аваков

Україна не дозволить росіянам голосувати у консульствах РФ - Аваков

Укрінформ
У день виборів президента Росії 18 березня доступ до російських дипустанов в Україні матимуть лише особи з дипломатичним статусом.

Інші особи і громадяни РФ в цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть. Про це йдеться у заяві МВС України у зв'язку з наміченими на 18 березня виборами президента Російської Федерації, яку оприлюднив на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"МВС України повідомляє, що в неділю 18 березня 2018 року режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України - в Києві, Харкові, Одесі та Львові - не передбачатиме доступ до цих об'єктів громадян РФ для голосування на виборах... Доступ до установ матимуть особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ в цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть", - йдеться у заяві.

Як зазначається, з метою уникнення провокацій і можливих тяжких наслідків підрозділи Нацполіції і Нацгвардії забезпечать в цей день належну охорону всіх дипломатичних представництв і установ, а також прилеглих до них територій - відповідно до Віденської конвенції.

У цьому зв'язку МВС звертається до дипломатів і громадян Російської Федерації з проханням підкоритися законним вимогам України і не провокувати ситуацію, дотримуватися порядку і законів України.

У МВС нагадали, що згідно з нотою МЗС України №610/23-110-236 від 21 лютого 2018 року Україна заявила рішучий протест МЗС РФ і вимагає не проводити вибори 18 березня 2018 року на тимчасово окупованих РФ територіях України – Автономній Республіці Крим та м. Севастополь. МЗС відзначило, що голосування в приміщеннях дипломатичних і консульських представництв РФ на території України буде можливе тільки за умови повного виконання РФ цієї вимоги української сторони.

Проте на сьогодні Російська Федерація не відмовилася від своїх протиправних намірів, констатували у МВС.

"У цих умовах, констатуючи агресивну гібридну війну Росії проти України, незаконну анексію Автономної Республіки Крим, окупації частин Донецької та Луганської областей, проведення незаконних виборів на цій суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права, МВС України прийняло рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони Україна на території України на території дипломатичних місій", - пояснили у міністерстві.

Читайте також: Російські вибори: в Україні посилять охорону диппредставництва РФ

Як повідомляв Укрінформ, дипломатичні представництва РФ на території України є у 4 містах: Києві, Харкові, Одесі та Львові.

8 березня три українські націоналістичні організації ВО "Свобода", "Національний корпус" та "Правий сектор" заявили про намір заблокувати 18 березня дипломатичні установи РФ у Києві, Харкові, Одесі та Львові, щоб не допустити голосування на виборах президента РФ на території України.

Згодом ГО "Національні дружини" заявили, що приєднаються до "Національного корпусу" під час проведення акції під диппредставництвом Російської Федерації у Києві у день виборів президента РФ 18 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-