Епллбаум: Росія завжди сприймала Україну як свою власність

Епллбаум: Росія завжди сприймала Україну як свою власність

Укрінформ
На думку американської журналістки Енн Епплбаум, мислення Володимира Путіна і Йосифа Сталіна щодо України є ідентичним: Кремль завжди бачив Україну як частину Росії, а відтак продовжить робити все, аби не дати Україні зближуватися із Заходом.

Про це сказала відома американська журналістка, авторка книги "Червоний голод. Війна Сталіна проти України" Енн Епплбаум в інтерв'ю Укрінформу.

“Але можна звернути увагу, що Україна, як і 100 років тому, має ідентичну проблему: тоді – з більшовиками, зараз – із сучасною Росією. Москва завжди сприймала Україну як свою власність. Вона не сприймає незалежності України, про що Путін неодноразово заявляв”,- підкреслила Епплбаум.

За її словами, як Сталін у першій половині XX століття, так і Путін сьогодні добре розуміють, що все, що відбувається в Україні, матиме вплив на Росію. Відтак, якщо Україна ставатиме більш демократичною і проєвропейською, то і росіяни захочуть піти цим шляхом.

Читайте також: РФ розгорнула війська для початку війни в Україні та Балтії - аналітики ISW

“У Сталіна була проблема з прозахідним рухом українців у напрямку незалежності. У цьому він бачив небезпеку для більшовиків, адже якщо Україна не буде більшовицькою, якщо обере інший шлях, тоді й у Росії люди захочуть того ж”,- підкреслила американська журналістка.

Вона додала, що у Путіна схожа дилема: якщо Україна обере європейський і демократичний шлях розвитку, то росіяни запитають – чому вони так не можуть?

Епплбаум не має сумніву: проблема Путіна полягає в тому, що Україна має іншу історію, ніж Росія.

“Він весь час хоче показати, що Україна – це і є Росія, що нема різниці між ними, що Україні не потрібна незалежність, що це несправжня держава”, - наголосила вона.

Журналістка зазначила, що політична ціль Путіна – довести, що України немає.

За її словами, Путін прекрасно розуміє, як впливає на українську національну ідентичність пам'ять про Голодомор, а тому й заперечує факт цих трагічних подій, спрямованих проти українців.

“Якщо він визнає, що Голодомор був, то це означатиме визнання України”, - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-