Нафтогаз vs Газпром: Порошенко подякував Швеції за справедливий суд

Нафтогаз vs Газпром: Порошенко подякував Швеції за справедливий суд

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко подякував Швеції в особі міністра оборони Петера Хультквіста за забезпечення справедливого судового процесу в Стокгольмському арбітражі у справі НАК "Нафтогаз України" проти "Газпрому".

Про це він заявив під час зустрічі з міністром оборони Швеції, яка транслювалася на сторінці глави держави у Facebook

"Я дуже дякую Вам, пане міністре, як представнику Швеції, за справедливий, об’єктивний і незалежний судовий процес", - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав, що Стокгольмський арбітраж розставив всі крапки над "і" у відносинах з Газпромом, зобов’язав російського газового монополіста заплатити Україні 4 млн 600 млн доларів.

Президент підкреслив, що цим рішенням суд також "забезпечив енергетичну безпеку України й енергетичну безпеку Європи".

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації Газпромом за поставлені у недостатній кількості обсяги для транзиту і зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром повинен сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

Водночас Газпром після рішення Стокгольмського арбітражу не на свою користь заявив, що ініціює розірвання контрактів на постачання і транзит газу із НАК "Нафтогаз України".

У лютому Нафтогаз здійснив передоплату газу Газпрому, чекаючи початку постачання газу з 1 березня. Однак російська компанія повернула кошти у повному обсязі і відмовилася постачати газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-