Київ має юридичні механізми, щоб змусити Газпром сплатити борг - Клімкін

Київ має юридичні механізми, щоб змусити Газпром сплатити борг - Клімкін

Укрінформ
Україна має юридичні механізми, щоб змусити Газпром виконати рішення Стокгольмського арбітражу про компенсацію Нафтогазу $2,56 млрд.

Про це заявив журналістам у понеділок, 5 березня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За правилами арбітражу, вони (Газпром - ред.) мають виплачувати (суму компенсації) одразу. Вони вже порушили правила арбітражу. Вони також порушили правила арбітражу, заявивши про розірвання контрактів (з Нафтогазом - ред.), оскільки це неможливо з юридичної точки зору... Тому будемо тиснути. Не забувайте - у нас є Нью-Йоркська конвенція щодо виконання рішень арбітражу. Якщо Росія не буде виконувати, підемо в суди - підемо в Нью-Йорк, підемо в Лондон, підемо в усі країни. Я вже дав нашим послам доручення дивитися на активи Газпрому по всій Європі. Вони там акуратно все рахують, ми зараз з Мін'юстом говоримо, тобто у нас є система. Вистрибнути від виконання рішення арбітражу зараз Газпрому вже не вдасться", - сказав Клімкін.

За його словами, нинішня ситуація з поставками російського газу в Україну, яку вже вирішено, докорінно відрізняється від тієї, яка була у 2006 і 20009 роках.

Клімкін зауважив, що тоді всі вважали, що "це серйозно", але історія повторюється двічі: спочатку у вигляді трагедії, а потім у вигляді комедії.

"Тобто Газпром влаштував комедію, і це дуже добре зрозуміли в Брюсселі, в Берліні і в усіх європейських столицях. Ми одразу ініціювали наш механізм (раннього попередження в енергетичній сфері - ред.) за Угодою про асоціацію, просили скликати тристоронній формат (Україна, ЄС і Росія - ред.), але Росія не захотіла. Вона просто боїться того, що ми пред'явимо всі ці докази", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, Газпром після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання в арбітражному суді розірвання контрактів з Нафтогазом на постачання газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу.

Читайте також: З нинішньої “газової” кризи Україна вийде сильнішою, “Газпром” - навпаки

У Нафтогазі заявляли, що поки що не отримували від російського Газпрому жодних документів про розірвання контрактів на купівлю-продаж і постачання газу.

У лютому Нафтогаз здійснив передоплату за газ Газпрому в очікуванні початку постачань газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші й відмовилася поставляти газ.

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

Нью-Йоркська конвенція 1958 р. встановлює загальний порядок визнання та приведення до виконання іноземних арбітражних рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-