Парубій закликає депутатів та експертів долучитись до реформування Ради

Парубій закликає депутатів та експертів долучитись до реформування Ради

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів, громадськість та експертів долучитись до реформування парламенту для підвищення його ефективності.

Про це йдеться у статті Парубія "Реформа парламенту як основа якісних змін у країні", опублікованій у тижневику "Дзеркало тижня. Україна"

"Наш парламент потребує змін, і я закликаю всіх народних депутатів, незалежно від партійної належності, а також громадськість та експертну спільноту об'єднатись і спільно втілювати рішення для підвищення інституційної спроможності Верховної Ради. Ефективний український парламент - це основа стабільності нашої держави, запорука її сталого розвитку", - йдеться у статті Голови ВР.

Частина рекомендацій дорожньої карти з реформування парламенту, за словами спікера, потребують ухвалення парламентом законодавчих змін. "Були зареєстровані два законопроекти про кількість комітетів та пропорційний розподіл місць у комітетах між фракціями і групами, що, сподіваюся, будуть розглянуті найближчим часом", - зазначив Парубій.

Ряд рекомендацій та пропозицій, за словами спікера, вдалося реалізувати без законопроектів, зокрема запровадження електронного документообігу. "Перебіг обговорення законопроекту відтепер можна відслідковувати навіть на телефоні. Вже відбулися перші засідання комітетів "без паперу". Ми запровадили тематичні засідання парламенту, як це було запропоновано в дорожній карті, і маємо позитивні відгуки депутатів", - підкреслив він.

Читайте також: Парубій закликає Раду ухвалити новий мовний закон

Також сапікер наголосив, що потребує модернізації апарат ВР. "Ми розпочали дискусію про створення незалежної парламентської служби, адже така служба має певну специфіку і потребує особливого підходу та врегулювання", - йдеться у статті Парубія.

При цьому Парубій нагадав, що у парламенті була підготовлена дорожня карта внутрішніх реформ та підвищення інституційної спроможності ВР за результатами роботи Місії з оцінки потреб на чолі з колишнім президентом Європейського парламенту Петом Коксом. Ця місія, зазначив Парубій, була започаткована для підтримки імплементації Меморандуму від 2015 року про взаєморозуміння між ВР та Європейським парламентом стосовно спільних рамок парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності.

Рекомендації дорожньої карти стосувалися законотворчої процес, наближення українського законодавства до права ЄС, а також дотримання етичних норм і стандартів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-