Омбудсмен має обиратися відкритим голосуванням - Регламентний комітет

Омбудсмен має обиратися відкритим голосуванням - Регламентний комітет

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту наголошує, що Уповноважений ВР з прав людини відповідно до Конституції і Регламенту ВР має обиратися відкритим голосуванням.

Про це йдеться в роз'ясненні комітету на ім'я спікера Андрія Парубія, опублікованому на сайті комітету.

«Враховуючи вищевикладене, а також те, що порядок роботи Верховної Ради України визначається Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України, рішення про призначення на посаду та звільнення з посади уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, згідно з частиною сьомою статті 208 Регламенту Верховної Ради України, приймається Верховною Радою України відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України», - йдеться у роз'ясненні.

Зокрема, у листі зазначається, що комітет на засіданні 28 лютого розглянув лист Парубія від 27 лютого стосовно надання роз'яснень щодо виду та способу голосування за кандидатури на посаду уповноваженого ВР з прав людини, у тому числі щодо процедури розгляду питань про призначення на посаду та звільнення з посади.

Читайте також: Лутковська хоче домовитися з омбудсменом РФ про взаємні візити

Комітет указав, що згідно з частиною 7 статті 208 Регламенту рішення про призначення та звільнення омбудсмена ухвалюється Верховною Радою відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу ВР. Водночас законом «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» передбачено, що голосування проводиться під час пленарних засідань бюлетенями для таємного голосування.

Комітет зауважив, що згідно з конституційними засадами інститут уповноваженого з прав людини є одним із елементів парламентського, тож його призначення та звільнення має здійснюватися згідно з положеннями пункту 17 частини першої статті 85 Конституції і Регламенту Верховної Ради, зокрема статті 208.

«У контексті зазначеного звертаємо увагу, що Конституція України не передбачає спеціальної вимоги призначення на посаду та звільнення з посади уповноваженого Верховної Ради України з прав людини таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів», - зазначається в документі.

Як повідомлялося, 28 лютого перший заступник голови парламентської фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук зазначив, що фракція очікує розгляду питання про призначення нового омбудсмена у четвер, 1 березня.

Однак у порядку денному на четвер питання звільнення чинного омбудсмена Валерії Лутковської і призначення нового не було.

28 квітня 2017 року скінчився п'ятирічний термін перебування Валерії Лутковської на посаді уповноваженого ВР з прав людини.

У травні минулого року фракція "Народного фронту" запропонувала на посаду омбудсмена кандидатуру народного депутата Людмили Денісової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-