Посол про підпал в Ужгороді: мета подібних акцій - розсварити Україну і Угорщину

Посол про підпал в Ужгороді: мета подібних акцій - розсварити Україну і Угорщину

Укрінформ
Акції на кшталт підпалу будівлі Товариства угорців в Ужгороді здійснюються з метою штучного створення контексту негативного ставлення українців до угорців, що не відповідає дійсності.

Про це йдеться у зверненні посла України в Угорщині Любові Непоп до угорських ЗМІ щодо ситуації довкола підпалу будівлі Товариства угорської культури Закарпаття, поширеному 1 березня.

"Акція з підпалу приміщення Товариства угорської культури Закарпаття у ніч проти вівторка, 27 лютого, була ганебною, винні мають бути знайдені і покарані, українські правоохоронці над цим працюють... Переконана, що для кожного, хто мислить тверезо, абсолютно очевидно, що така акція і загалом розпалювання міжетнічної ворожнечі не відповідають інтересам української сторони. Думаю, що абсолютно очевидно, чиїм інтересам такі акції відповідають", - цитує дипломата прес-служба посольства.

Як зазначила Непоп, у цьому контексті важливо, що 27 лютого стала відома інформація про затримання в Польщі громадян, підозрюваних у першому підпалі будівлі ТУКЗ, який відбувся 4 лютого.

"Те, що за вже отриманими українською стороною доказами першу акцію здійснили ці польські громадяни, послідовники праворадикальної організації "Фаланга", члени якої воювали на боці російського агресора на сході України, свідчать саме про те, що сили, які прагнуть розсварити Україну та Угорщину, працюють надзвичайно активно", - акцентувала Непоп.

Вона нагадала, що того ж дня, 27 лютого, угорські ЗМІ поширили відео, в якому невідомі особи, які ідентифікують себе як «українські націоналісти та патріоти», спалюють угорський та польський прапори.

"У мене риторичне запитання: чи ні в кого не закралася думка, що і це відео занадто гарно лягає у створюваному контексті негативного ставлення українців до угорців?" - зауважила посол.

Вона висловила переконання, що наші два народи були і мають бути дружніми, а також запевнила у відсутності антиугорських настроїв в Україні.

"Не маю сумніву і в тому, що приклеювання ярликів націоналізму і шовінізму українцям чи українській владі не відповідає дійсності. Прагнення розвивати свою країну, любов до свого народу однаково притаманне українцям і угорцям, і воно жодним чином не суперечить нашій повазі і позивному ставленню один до одного. Одночасно рішучою має бути відповідь будь-яким проявам радикалізму і намаганням цими почуттями маніпулювати, щоб розпалити міжнаціональну ворожнечу", - підкреслила Непоп.

Насамкінець вона зазначила, що сьогодні надзвичайно важливо зупинити шквал негативних емоцій, який шкодить усім, і закликала до взаємодії, щоб разом протистояти спробам розсварити дві країни, зрозумівши, чиїм інтересам таке протистояння відповідає.

Читайте також: Угорщина звинуватила Україну в "грубій атаці" на нацменшини

Як повідомлялося, у ніч проти 27 лютого в Ужгороді підпалили офіс Товариства угорців. У будівлі вигоріло близько 25 кв. м, а пожежі передував вибух.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль поінформував, що підпал офісу Товариства угорської культури Закарпаття здійснили двоє громадян Польщі: житель Кракова Адріан Марглевський, житель міста Бидгощ Томаш Шимков'як.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-