Порошенко ініціює консультації з Єврокомісією через відмову Газпрому постачати газ

Порошенко ініціює консультації з Єврокомісією через відмову Газпрому постачати газ

Укрінформ
Президент Петро Порошенко ініціює проведення тристоронніх консультацій з Єврокомісією та Росією у зв’язку із заявою Газпрому про небажання виконувати рішення арбітражу та зниженням тиску у транзитному газопроводі.

Про це він заявив під час засідання Ради національної безпеки й оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я просив би також, щоб були ініційовані в рамках Угоди про асоціацію тристоронні консультації - прошу звернутися до Єврокомісії і до віце-президента Єврокомісії пана Шевчовича, поінформувавши наших партнерів про відповідну поведінку (Газпрому - ред.)", - сказав глава держави.

Порошенко наголосив, що у разі, якщо Газпром не виконуватиме рішення арбітражу, Україна скористається всіма правовими інструментами відповідно до Нью-Йоркської конвенції про виконання арбітражних рішень.

"Закон, міжнародне право знаходиться зараз на боці України, як і в інших конфліктах з РФ", - підкреслив він.

Глава держави також зауважив, що обмеження або зниження Газпромом тиску у транзитному газопроводі є проявом "російської агресивної зневаги до загальновизнаних норм і прав".

"Ці дії російського монополіста більше не викликають у нас жодної паніки і не можуть повернути нас у колію патологічної залежності від російського газу", - запевнив Порошенко.

Водночас він доручив секретарю РНБО Олександру Турчинову підготувати на наступному тижні спеціальне засідання Радбезу, якщо Aазпром не виконає своїх зобов’язань відповідно до рішення Стокгольмського суду.

Читайте також: Порошенко доручив арештувати активи Газпрому у разі невиконання рішення арбітражу

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту і зобов'язав виплатити 4,63 млрд доларів.

1 березня Газпром заявив, що отримав від українського Нафтогазу передоплату за газ на березень 2018 року, проте повернув її та не збирається постачати паливо Україні. Причина - неузгоджена додаткова угода до контракту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-