Порошенко доручив арештувати активи Газпрому у разі невиконання рішення арбітражу

Порошенко доручив арештувати активи Газпрому у разі невиконання рішення арбітражу

Укрінформ
Президент Петро Порошенко доручив арештувати активи Газпрому у разі невиконання компанією рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це він заявив під час засідання Ради національної безпеки й оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хотів би звернутися до голови НАК "Нафтогаз" Коболєва Андрія, просив би ГПУ підключитися до цього процесу й допомогти НАК, просив би Міністерство юстиції, МЗС на чолі з Павлом Клімкіним підключитися, терміново зібрати нараду, і якщо "Газпром" не сплатить ці гроші, а я так розумію, що він почав це робити ще вчора, НАК має добитися арешту активів Газпрому і забезпечення виконання цих рішень", - сказав Порошенко.

Він підкреслив, що Україна має достатньо даних про такі активи, які, за його словами, задіяні у тому числі й у "Північному потоці-2".

У цілому Президент назвав заяви "Газпрому" про те, що російський монополіст не буде виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, провокативними, й наголосив на тому, що подібна позиція повинна мати "геополітичні наслідки".

"Нешанування, неповага до виконання рішень суду має надзвичайно важливі геополітичні наслідки. Як тоді взагалі Європа може розраховувати на надійність цього постачальника газу. Про які взагалі "Північний потік-2" чи "Турецький потік" може йти мова, коли компанія офіційно заявляє у переговорах з НАК "Нафтогаз", що вона не збирається виконувати рішення суду", - зазначив глава держави.

Читайте також: Газпром відмовляється виконувати рішення арбітражу - Нафтогаз

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту і зобов'язав виплатити 4,63 млрд дол.

За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Крім того, арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-