Газпром відмовляється виконувати рішення арбітражу - Нафтогаз

Газпром відмовляється виконувати рішення арбітражу - Нафтогаз

Укрінформ
Відмова російського "Газпрому" продавати газ НАК "Нафтогаз України" у рамках договору, зміненого Стокгольмським арбітражем, розцінено українською компанією як невиконання рішення арбітражу.

Про це заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Нас дивує позиція Газпрому. Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок було оплачено. Ми розцінюємо відмову Газпрому від поставки як порушення договору і невиконанні рішення арбітражу", - сказав Коболєв.

За його словами, Україна купує газ, тому що виконує рішення арбітражу.

"Не поставляючи передплачений газ, Газпром перешкоджає виконанню зобов'язань Нафтогазу щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів", - підкреслив Коболєв.

Він додав, що з європейськими постачальниками подібні ситуації не відбувалися.

"За чотири роки закупівлі газу у європейських постачальників у нас не було жодної ситуації, коли нам доводилося б переживати за те, чи отримаємо ми газ, за який ми заплатили", - розповів глава НАК.

Він вважає, що заява Газпрому - черговий привід для європейських контрагентів замислитися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші і відмовитися постачати газ.

Читайте також: У "Газпромі" не згодні з рішенням Стокгольмського арбітражу

"А також, чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свої і без того сильні позиції на їхньому ринку за рахунок будівництва Північного потоку 2", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, український Нафтогаз перерахував Газпрому кошти в оплату березневих поставок газу. Однак російська компанія відмовилася постачати газ і повернула НАКу кошти. Свою відмову Росія мотивувала відсутністю додаткової угоди до контракту, без якої газ, нібито, поставляти не можна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-