В ГПУ пояснили, чим може обернутися зняття санкцій ЄС з “сім’ї” Януковича

В ГПУ пояснили, чим може обернутися зняття санкцій ЄС з “сім’ї” Януковича

Укрінформ
Зняття санкцій з чиновників часів екс-президента Віктора Януковича може викликати труднощі у виявленні нових активів і створити іміджеві втрати для України.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс - Україна" заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін.

"Сьогодні ми можемо говорити про наявність в списку санкцій так званої "групи ризику". Вона існує, і ми дуже добре знаємо про це і ставимо певні питання перед керівниками органів слідства, які вже чотири роки розслідують зазначені кримінальні провадження", - сказав заступник генпрокурора.

За його словами, при скороченні списку мова йде і про іміджеві втрати для України, яка свого часу подала перелік осіб для введення обмежувальних заходів, а зараз не може підтвердити його обрунтованість.

Заступник генпрокурора додав, що ГПУ розраховує на прийняття в першій декаді березня рішення Ради ЄС про продовження санкцій за списком.

Єнін поінформував, що природа санкцій полягає в їх допоміжній ролі, і вони не можуть тривати в часі нескінченно. Одночасно з цим, заступник генпрокурора відмовився називати прізвища колишніх високопоставлених чиновників України, які можуть зникнути зі списку санкцій, пославшись на те, що консультації проходять в закритому режимі.

Читайте також: ФБР звинувачує Манафорта у підкупі політиків з ЄС для лобіювання уряду Януковича

"В принципі на сьогодні ми близькі до тієї точки, коли необхідність для українського слідства в збереженні режиму санкції фактично відпаде, і тимчасові ліміти, які є в розпорядженні європейських партнерів, будуть вичерпані", - наголосив Єнін.

Саме тому, за його словами, генпрокурор наполягає на необхідності завершення найбільш резонансних кримінальних проваджень до кінця цього року.

Як повідомлялося, 21 лютого суд Європейського Союзу визнав протиправним рішення Ради ЄС від 6 березня 2017 року про введення обмежувальних заходів щодо українського народного депутата і бізнесмена Сергія Клюєва. Водночас зазначається, що санкції діють до можливості розгляду апеляції.

Раніше ЗМІ стало відомо, що дипломати Європейського союзу мають намір продовжити дію санкцій проти колишнього президента України Віктора Януковича і багатьох його соратників, але виключити зі списку двох з них - депутата-втікача Сергія Клюєва і екс-міністра юстиції Олену Лукаш.

Як заявили дипломати, санкції щодо інших 13 осіб у списку 21 лютого буде продовжено ще на рік. Серед цих 13 осіб - сам Янукович, його син Олександр, колишній прем'єр Микола Азаров, екс-віце-прем'єр Сергій Арбузов, а також брат Сергія Клюєва Андрій, який був главою адміністрації Віктора Януковича.

В даний час обмежувальні заходи ЄС щодо блокування активів на території ЄС діють проти 14 осіб, включно з Януковичем.

Ці санкції - заборона на в'їзд в ЄС і заморожування активів на території Євросоюзу - були введені навесні 2014 року проти осіб, яких в Євросоюзі вважають відповідальними за дестабілізацію становища в Україні, і відтоді кілька разів переглянуто і продовжено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-