Миротворці ООН можуть вивести

Миротворці ООН можуть вивести "Мінськ" із глухого кута - генсек ОБСЄ

Ексклюзив
Укрінформ
Місія "блакитних шоломів" могла б допомогти вивести ситуацію з політичного глухого кута у виконанні Мінських угод, вважає генеральний секретар Організації з безпеки й співпраці в Європі Томас Гремінгер.

Про це він сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Потенційно, справді, якби прийшли до згоди з приводу того, яка саме операція ООН  могла б бути, це могло б забезпечити нас необхідним політичним імпульсом, щоб вийти з політичного глухого кута у виконанні Мінських угод", - сказав Гремінгер.

Він бачить такий потенціал, але нагадує, що спочатку питання варто вирішити по суті. Водночас, зазначає генсек ОБСЄ, потрібно усвідомлювати, що при реалізації Мінських угод необхідно вирішити "обидва набори положень" - пов'язаних з безпекою й пов'язаних з політикою.

"Тобто, в якийсь момент ви закінчите обговоренням тих же питань, які обговорюються і сьогодні у рамках дорожньої карти "нормандської четвірки". Ці питання потребуватимуть свого вирішення також і тоді, коли ми досягнемо згоди з приводу операції ООН", - сказав Гремінгер.

Він висловив сподівання, що найближчим часом будуть отримані імпульси і від "нормандської четвірки", які дадуть змогу продовжувати рухатися далі й діяти ОБСЄ на місцях, оскільки досі фіксується надто багато порушень перемир'я щодня і люди страждають, а також і у напрямку політичного вирішення конфлікту.

Читайте також: Габріель наполягає на миротворчій місії ООН для Донбасу

Напередодні Гремінгер зустрівся на полях Мюнхенської конференції з безпеки із спецпредставником Державного департаменту США по Україні Куртом Волкером і обговорив з ним загострення ситуації на Донбасі. Ці ж питання він порушив і в ході зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-