Секретар РНБО розповів про плани Кремля відновити режим Януковича

Секретар РНБО розповів про плани Кремля відновити режим Януковича

Відео
Укрінформ
Лист екс-президента Віктора Януковича з проханням ввести російські війська слугував політичним прикриттям Путіну для ведення агресивних дій проти незалежної України. 

Про це заявив Секретар РНБО Олександр Турчинов під час допиту у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для того, щоб отримати можливість повернутись, він (Янукович — ред.) звернувся до РФ, щоб шляхом знищення та агресії проти власної країни відновити свої повноваження і владу", - наголосив Турчинов.

Він нагадав, що президент самоусунувся - він зібрав майно і зник у невідомому напрямку. При цьому, зауважив Турчинов, заяви про погрози життю Януковича не відповідали дійсності.  

Після цих подій розпочалась концентрація військ РФ. І небезпека вторгнення почала бути реальністю, коли 1 березня 2014 року парламент РФ надав згоду використовувати ЗС РФ на території України.

За словами Турчинова, окупація Криму мала завершитись до 1 березня, згодом, "користуючись загальним хаосом, взяти південь і схід України, щоб відновити маріонеткову владу режиму Януковича".

Він нагадав, що 20 лютого 2014 року влада перейшла межу і використала зброю проти мітингувальників, що призвело до великих людських жертв.

Турчинов зауважив, що це не дало можливість придушити Революцію Гідності і фактично з 20 лютого  розпочався розпад влади Януковича.

Після того, як Янукович втік, Верховна Рада взяла на себе відповідальність і 22 лютого після констатації факту, що Янукович самоусунувся, Турчинов був обраний головою парламенту. Самоусунення Януковича блокувало відновлення владної вертикалі і 22 лютого на нього були покладені обов'язки президента.

Читайте також: Коваль про окупацію РФ: Якби прозвучав перший постріл - Крим потонув би в крові

Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-