9 лютого: народний календар і астровісник

9 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Златоуста; звідки визирає весна, яким чином молилися українці без хреста і образа, та якими нині будуть помилки.   

Сьогодні церква згадує знаменну подію – перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста – константинопольського архієпископа і богослова. Саме за свій неперевершений і блискучий ораторський дар святителя Іоанна прозвали Златоустом. Цьому святому зазвичай молилися, просячи просвітлення розуму, осягнення духовних істин і про дар слова.

В народі вважалося, що на Златоуста Сонце по-особливому світить – крізь нього весна прозирає. «Сонце на схід, а всемилостивий Бог на поміч», – було колись і таке вітання-побажання. «Ось тобі сонце!», «Ось тобі око Господнє!» – клялись у давнину слов’яни. Українці, коли не мали при собі не хреста, ні образа, молилися, повернувшись на схід сонця. А ще казали: «Де сонце світить, туди Бог дивиться». Також цього дня приділяли величезну увагу тому, яким чином розпалювали у печі вогонь. Усі полінця мали зайнятися дружно й горіти, весело потріскуючи. Це віщувало достаток у сім’ї. Або, принаймні, сильний мороз.

Іменинник сьогодні один – Іван.

Триває невтомна місячна сансара, сьогодні 24-ий місячний день – час потужної чоловічої енергетики. Маємо бути рухливими і невловимими як та ртуть. Доля очікує від нас нестандартних рішень, швидких марш-кидків. Частину рішень доведеться ухвалювати «на ходу» і «на льоту». Краще сконцентруватися на найнагальнішому. Пік активності – до обіду. Місяць і Марс зійдуться в потужному дуеті, це додасть енергії та сил, а потім Меркурій може милостиво щось підказати, підштовхнути до віднайдення заповітних кодів-ключів, відгадок. Важливими стануть різноманітні новини: і з широких екранів, і сказані таємно на вушко. Помилки будуть дуже повчальними. З подвійним скептицизмом ставтеся сьогодні до ідей тарахтючих всезнайок, у яких на все є готові відповіді.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: -32,2; а найтеплішим у 1990 – +8,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-