Ситник: Нинішніми темпами перевірка е-декларацій триватиме тисячу років

Ситник: Нинішніми темпами перевірка е-декларацій триватиме тисячу років

Укрінформ
За умови збереження нинішнього темпу перевірки посадовцями Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) електронних декларацій чиновників цей процес триватиме тисячу років. 

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник під час прес-конференції в Укрінформі.

“У нас сотні тисяч декларацій, які підлягають перевірці. Перевірено 100... Навіть прості підрахунки говорять про те, що перша хвиля декларування буде перевірена десь через тисячу років”, - сказав Ситник.

За його словами, саме тому існують ризики зриву е-декларування. 

Читайте також: Ситник: Електронне декларування перебуває під загрозою

Директор НАБУ також вказав на “нікчемне” роз’яснення НАЗК від грудня 2017 року, де, серед іншого, стверджується, що внесення відомостей до ЄРДР за ознаками кримінальних злочинів, передбачених статтями “Декларування недостовірної інформації” та “Незаконне збагачення” без належних перевірок і висновків з боку НАЗК є “необгрунтованим втручанням у приватне життя з боку правоохоронних органів”. 

“У нас вже є перші судові рішення, коли суд незаконно посилається на це роз’яснення НАЗК та враховує це у прийнятті рішення”, - повідомив він.

За словами Ситника, це роз’яснення НАЗК прямо суперечить чинному законодавству. “І воно не підлягає визнанню незаконним у судовому порядку. Воно в силу закону є незаконним”, - сказав він.

Директор НАБУ висловив переконання, що такої позиції дотримується і ГПУ: “Якщо є дані, що внесено фіктивні дані в декларацію, або є дані про незаконне збагачення і докази є для підозри - то підозра оголошується і направляється справа до суду”.

Заступник генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький також повідомив, що 19 січня звернувся з листом до НАЗК з проханням скасувати це рішення і переглянути його. “Відповідь отримав, що не будуть вони його переглядати і мені навіть порекомендували йти в суд. Ще раз наголошую: НАЗК є органом виконавчої влади, його рішення, особливо про те, що без їх згоди не починати провадження - воно не підлягає абсолютно, бо у нас є КПК, який розказує, як це треба робити, а не рішення НАЗК”, - заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-