ФСБшники в 2014 році висунули ультиматум керівникам СБУ в Криму - Наливайченко

ФСБшники в 2014 році висунули ультиматум керівникам СБУ в Криму - Наливайченко

Укрінформ
Генерали Федеральної служби безпеки Російської Федерації 20 лютого 2014 року під час наради у приміщенні Головного управлінні СБУ в Севастополі поставили ультиматум: або переходите на службу у ФСБ, або ідете в СБУ назавжди.

Про це повідомив в Оболонському райсуді столиці екс-голова Служби безпеки Валентин Наливайченко під час свідчень у справі про держзраду колишнього президента Віктора Януковича.

"ФСБ Російської Федерації, з 20 лютого починаючи, напряму підпорядковувала собі завербованих завчасно керівників СБУ та, можливо, представників інших правоохоронних органів на території АРКрим. Севастопольське управління СБУ, яке мало протидіяти російській агресії, 20 лютого проводить спільні збори прямо в Управлінні СБУ в Севастополі разом з генералами ФСБ Російської Федерації. Конкретно ставилися завдання під час цих зборів: або переходите на службу ФСБ Росії, або ідете в СБУ назавжди", - сказав він.

Читайте також: Генерали ФСБ тричі приїжджали в Україну під час Майдану - Наливайченко

"На цих зборах у приказному порядку ФСБ Росії брало під контроль органи СБУ, які за українським законом мали захищати українську державність", - додав Наливайченко. 

При цьому збори проводив тодішній керівник Севастопольського управління СБУ Петро Зима. Наразі він працює у ФСБ Росії, а до цього проходив службу в ФСБ у Москві.

На переконання екс-керівника СБУ, військовою опорою для анексії Криму став Чорноморський флот РФ, перебування якого на півострові пролонгував Янукович Харківськими угодами ще у 2010 році.

Наливайченко також розповів, що коли російські спецслужби взяли під контроль залізничні сполучення, то мали бази даних всіх українських військових, прокурорів і суддів. 

"І навіть їх  родичі або заарештовувалися, або викрадалися. І я відповідав за те, щоб їх звільняти. І нам вдавалося їх звільняти, у тому числі покійного Любомира Гузара, а також інших державних діячів, українських активістів, але було і багато випадків, коли це було неможливо", - пригадав він.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у  скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу  України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-