Охоронець Януковича розповів суду, що вивозили з Межигір’я перед втечею

Охоронець Януковича розповів суду, що вивозили з Межигір’я перед втечею

Укрінформ
Оболонський районний суд Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, допитав колишнього його охоронця Олеся Шарана.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шаран підтвердив, що Янукович увечері 21 лютого 2014 року гелікоптером вилетів із Києва. Разом і президентом-утікачем до Харкова летіли чотири особи - начальник служби безпеки Президента Костянтин Кобзар, а також сам Шаран і ще два охоронці, Бернацький і Павленко.

Свідок розповів, що перед від'їздом Януковича у його резиденції в Межигір'ї у вантажівку завантажували різні речі, "на кшталт картин". Колишній охоронець зауважив, що за час його служби там такого жодного разу не було.

За словами Шарана, після того як кортеж охорони прибув до Харкова, була запланована участь Януковича в одному заході. "Нам трохи згодом повідомили, що по місту пересувається група радикально налаштованих невідомих осіб, які підтягуються до місця проведення заходу. Службою безпеки Президента було рекомендовано не відвідувати цей захід з міркувань безпеки. Президент скасував свою участь у цьому заході", - розповів свідок.

Читайте також: Порошенко обговорив із президентом Швейцарії повернення активів "сім'ї"

Він також підтвердив, що невдовзі після того, як борт із Януковичем вилетів із Харкова, надійшла вимога від диспетчера повернутися до Харкова відповідно до розпорядження Олександра Турчинова, але пального вистачало лише до Донецька, де вони і приземлилися. Шаран підтвердив і те, що вилетіти двома літаками з Донецька їм не дозволили через проблеми з документами, про що їм повідомили стюардеси і прикордонники.

Свідок розповів, що коли вони прибули в "якусь приватну резиденцію" в Донецьку і туди під'їхав кортеж охорони, охоронцям "дали команду здати всім мобільні телефони, відключити їх і готуватися до від'їзду в Крим". Він уточнив, що досі від охорони не вимагали здавати мобільні телефони.

Окремо Шаран відзначив, що вже коли вони прибули в Крим і їх вишикували на плацу однієї з військових частин, Янукович підійшов до охоронців і запропонував їхати з ним далі. Ті, хто погодився, написали заяви на звільнення, здали зброю працівникам УДО, що залишалися, а Янукович потім вийшов із заявою про відмову від держохорони.

На запитання головуючого судді, чому він вирішив залишитися і не їхати з Януковичем, свідок відповів, що вирішив продовжити службу в УДО.

Як повідомлялося, 18 січня під час допиту у суді колишній охоронець Януковича Віктор Резніченко розповів, що 22 лютого 2014 року у Харкові президент-утікач мав узяти участь у з'їзді Партії регіонів, але цей захід не відбувся.

За словами свідка, коли вертоліт із Януковичем того дня вилетів із Харкова, через годину диспетчер авіаруху вийшов на зв'язок і зажадав повернутися до Харкова, сказавши, що це "команда Турчинова". Проте пілот повідомив, що до Харкова бракує пального, і було вирішено сісти в аеропорту Донецька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-