Держзрада Януковича: суд викликає на допит Парубія

Держзрада Януковича: суд викликає на допит Парубія

Укрінформ
У справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді  планується допитати в якості свідка голову Верховної Ради України, а за часів Революції Гідності коменданта Самооборони Майдану, Андрія Парубія.

Про це повідомило кореспонденту Укрінформу джерело в Генпрокуратурі.

"Сьогодні допитають Парубія", - сказав співрозмовник з ГПУ.

З листопада 2013 по лютий 2014 року Парубій координував щоденне функціонування Євромайдану, був фактичним комендантом і очільником його наметового містечка та керівником загонів Самооборони Майдану.

Після підписання Президентом України Віктором Януковичем і лідерами опозиції 21 лютого 2014 р. Угоди про врегулювання політичної кризи в Україні, в ніч з 21 лютого на 22 лютого загонами Самооборони під керівництвом Парубія був узятий під контроль урядовий квартал в Києві - будівлі Верховної Ради, Адміністрації президента, Кабінету міністрів і МВС.

27 лютого 2014 року, після перемоги Євромайдану і відсторонення Януковича від влади, указом виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова Парубій був призначений Секретарем РНБО. На час його перебування на посаді припали анексія Криму Росією і збройний конфлікт на сході України. Як Секретар РНБО Парубій був куратором антитерористичної операції проти сепаратистів на сході України.

19 березня 2014 року Парубій доручив МВС посилити охорону ядерних об'єктів, 24 березня - "провести розслідування на предмет того, наскільки діяльність російських телеканалів відповідає українському законодавству, якщо є там факти розпалювання міжнаціональної ворожнечі, заклики до війни, сепаратизму тощо".

7 серпня 2014 року оголосив, що подав у відставку із займаної посади.

Читайте також: Суд Англії починає розгляд апеляції України щодо "боргу Януковича"

Під час останнього засідання 18 січня Оболонський райсуд Києва допитав співробітника Управління держохорони Віктора Резніченка та трьох свідків у справі Януковича з боку обвинувачення - також діючих співробітників УДО Євгена Луценка, Руслана Михайленка та Віталія Нечитайла. Ці свідки підтвердили маршрут переміщень Януковича з 21 по 23 лютого 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-