Україна не зможе обслуговувати борги без МВФ - експерт

Україна не зможе обслуговувати борги без МВФ - експерт

Укрінформ
Україна не зможе обслуговувати свої боргові зобов'язання, якщо перерве співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Тому українська влада має виконувати зобов'язання перед МВФ і продовжувати реформи.

Про це заявив голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош в ефірі "5 каналу", повідомляє "Дзеркало тижня".

Однією з найважливіших реформ, яку необхідно провести найближчими місяцями, Міклош назвав створення ефективного антикорупційного суду.

"Треба мати не просто якийсь Антикорупційний суд – потрібно мати такий суд, який  працюватиме. І не тільки за назвою антикорупційний, а той, який реально боротиметься з великою корупцією", - заявив Міклош.

За його словами, в України є ще кілька місяців для ухвалення необхідного законодавства та його імплементації.

"Буде необхідно, щоб ці умови МВФ були виконані навесні, тобто до кінця травня, щоб не створити проблеми в цьому фінансуванні. Значить, ще є час", - уточнив він.

Читайте також: МВФ нагадав Києву про зобов’язання щодо Антикорупційного суду

Експерт також вказав на неприпустимість згортання реформ напередодні парламентських і президентських виборів.

"Політики перед виборами не хочуть проводити реформи, тому що люди побоюються реформ. Але у 2018 році потрібно, щоб реформи продовжувалися. Тому що Україна знаходиться в ситуації, коли без реформ не буде ніякого прогресу, а люди потребують прогресу. Тому що Україна не зможе фінансувати свої зобов'язання без програми МВФ", - підкреслив Міклош.

Програма EFF працює в Україні з 2015 року і передбачає фінансову допомогу Україні протягом чотирьох років у розмірі 17,5 млрд доларів. Київ, у свою чергу, має провести низку серйозних реформ, зокрема, створити Антикорупційний суд.

Читайте також: Президент сказав, як поліпшити законопроект щодо Антикорупційного суду

Президентський законопроект "Про Вищий антикорупційний суд" був зареєстрований у Верховній Раді 22 грудня. 

Міжнародний валютний фонд висловив невдоволення законопроектом. МВФ очікує, що в проект закону будуть внесені правки згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії. Слідом за МВФ президентський законопроект розкритикував також Світовий банк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-