Голосування

Голосування "законів 16 січня": суд перенесли - не було Єфремова й прокурорів

Укрінформ
Судове засідання у справі "диктаторських законів", ухвалених 16 січня 2014 року, не відбулося.

Як повідомляє "Громадське", через те, що на засідання не прибули обидва прокурори, кілька адвокатів та екс-глава фракції "Партії регіонів" Олександр Єфремов, суд перенесли на 14 лютого.

"До зали суду не з’явилися обидва прокурори, кілька адвокатів, а із обвинуваченим Єфремовим, який перебуває у Старобільському СІЗО, не вдалося встановити відео- або телефонний зв’язок", - йдеться в повідомленні.

Водночас обвинувачений екс-депутат фракції "Комуністична партія України" Сергій Гордієнко прийшов на суд з одним із адвокатів.

Читайте також: У родичів Єфремова знайшли рахунки на 33 мільйони швейцарських франків - прокурор

Судове підготовче засідання за кримінальним провадженням у звинуваченні у зловживанні службовим становищем та фальсифікації результатів голосування під час пленарного засідання Верховної Ради України 16.01.2014 мало відбутися у річницю голосування за «диктаторські закони». 

Підготовчі засідання у цій справі проходять з кінця 2015, але кожного разу суд переносять на нову дату.

За законом України неможливо проводити судові засідання у разі відсутності підозрюваного та прокурора, тому підготовче засідання перенесли. Загалом все судове засідання тривало близько 7 хвилин. Засідання проводив суддя Солом'янського суду, суддя Конституційного суду Агафонов Сергій. 

Нагадаємо, 16 січня 2014 року депутати парламенту підняттям рук, без використання системи «Рада» проголосували за пакет законів, які надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту.

За цими законами заборонявся, наприклад, рух у колоні більше 5 автомобілів, передбачалось покарання за роботу ЗМІ, які не мають державної реєстрації. За організацію будь-якого зібрання чи мітингу, передбачався штраф та арешт до 10 діб.

За ухвалення «диктаторських законів» Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за  ст. 364 ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу. 

Досудове засідання завершилося у липні 2015 року, а про підозру фігурнатам справи оголосили у жовтні цього ж року. Серед підозрюваних опинилися Віктор Янукович, 15 колишніх народних депутатів, які були членами лічильної комісії в день голосування законів.

Серед них Ігор Калєтнік, Олександр Єфремов, Володимир Олійник, Сергій Гордієнко, Олександр Стоян. Справу стосовно Михайла Чечетова закрито у зв'язку з його самогубством.

У липні 2015 року суд не визнав злочином дії колишнього секретаря Лічильної комісії Сергія Гордієнка під час ухвалення «законів 16 січня».

Екс-регіонал Єфремов обвинувачується, крім цього, й у низці інших злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-