Глава МЗС Румунії назвав питання мови в освіті основним у відносинах з Україною

Глава МЗС Румунії назвав питання мови в освіті основним у відносинах з Україною

Укрінформ
Дотримання права румунської нацменшин на навчання рідною мовою буде основним у румунсько-українських відносинах.

Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану у Чернівцях на спільній  з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас було дві основні теми для дискусії. Перша тема, яка для румунської сторони є надзвичайно важливою і яка буде основною темою в наших двосторонніх відносинах, - це тема освіти румунською мовою в Україні. А друга тема - це відповідальність, яку взяла на себе румунська влада за те, щоб підтримувати і розвивати наше партнерство в дусі європейських цінностей", - сказав Мелешкану.

Він зазначив, що Румунія і надалі дотримується точки зору, що стаття 7 нового українського закону про освіту має негативний вплив на громади, які "хочуть і мають право навчатися рідною румунською мовою". 

"Ми розмовляли з паном міністром Клімкіним стосовно висновків Венеціанської комісії, а також стосовно інших другорядних механізмів, які ми можемо використовувати у цьому випадку... Ми домовилися як додаток прийняти певний документ, який стосується гарантій прав національних меншин, які проживають у двох державах, щодо своєї ідентичності і вираження своїх прав", - поінформував Мелешкану. 

За його словами, румунська сторона вважає, що необхідні "щирі і коректні" консультації з представниками національних громад у всіх тих процесах, які безпосередньо стосуються прав нацменшин. 

Очільник МЗС Румунії висловив упевненість, що сторони зможуть знайти спільні і сталі рішення, які відповідали б законним інтересам громадян України румунського походження у плані забезпечення всіх прав, що випливають з їхнього статусу нацменшин.

Мелешкану також поінформував Клімкіна, що уряд Румунії має намір вжити певних заходів щодо фінасової підтримки учнів, які навчаються румунською мовою, а також підтримати вчителів, які викладають у школах з румунською мовою навчання, у тому числі у їх професійному вдосконаленні.

Читайте також: Україна і Румунія разом впроваджуватимуть "мовну" статтю закону про освіту

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ України та Румунії Павло Клімкін та Теодор Мелешкану і міністри освіти обох країн Лілія Гриневич і Лівіу Мар'ян Поп відкрили 11 січня у селі Йорданешти на Буковині загальноосвітню школу з румунською мовою навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-