Україна і Румунія разом впроваджуватимуть

Україна і Румунія разом впроваджуватимуть "мовну" статтю закону про освіту

Укрінформ
Україна й Румунія домовилися напрацювати спільний документ щодо імплементації нового закону України про освіту, зокрема його сьомої статті щодо мови освіти.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану у Чернівцях, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас є дуже багато питань для обговорення, але, звичайно, ми розпочали з того, що ми можемо і маємо зробити разом для реалізації нашого нового закону “Про освіту”. Ми з пані Лілією Гриневич (міністр освіти і науки - ред.) ще раз наголосили, що імплементація цього закону має базуватися на послідовній дискусії і взаємодії з нашими румунськими друзями і партнерами та з громадою. Ми домовилися, що наше Міністерство освіти вже зараз починає працювати над спільним документом, який визначить наше бачення в імплементації цього закону для українських громадян румунського походження, для румунської громади”, - розповів Клімкін після зустрічі з румунським колегою.

За його словами, такий спільний документ враховуватиме, що всі громадяни України повинні мати добрі знання української задля подальшої можливості реалізації себе в Україні, а низка предметів у школі, як, наприклад, історія України, основи держави і права, мають обов’язково викладатися українською.

Водночас глава МЗС наголосив, що інші параметри запровадження закону, зокрема і “мовної” статті, будуть визначені міністерствами освіти двох країн у діалозі з громадою.

“Але знову хочу повторити дуже просту річ: ніхто не хоче зробити румунську громаду менш румунською й українізованою”, - підкреслив він.

Загалом перемовини з міністром закордонних справ Румунії Клімкін назвав “дружнім і зорієнтованим на результат діалогом”.

Читайте також: Рекомендації Венеційської комісії врахують в законі про середню освіту - Гриневич

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня 2017 року ухвалила закон “Про освіту”. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

Проти імплементації певних положень закону, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, виступили Угорщина й Румунія. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо закону консультації з європейськими партнерами, у тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав закон на розгляд Венеціанської комісії.

8 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо “мовної статті” закону “Про освіту”. На думку Комісії, для виконання цієї статті закону в її нинішньому вигляді Україна має повною мірою використовувати гнучкість при ухваленні імплементаційного законодавства, продовжувати забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школі, на додаток до вивчення державної мови, та покращити якість викладання останньої. Висновок Венеціанської комісії не зобов'язує Україну вносити зміни до закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-