Ващиковський назвав три можливі варіанти розміщення місії ООН на Донбасі

Ващиковський назвав три можливі варіанти розміщення місії ООН на Донбасі

Укрінформ
Є три варіанти розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі. При цьому Росія наполягає, щоб у місії не було країн НАТО і "керівництво" ОРДЛО стало суб’єктом діалогу, на що не може погодитися багато країн, зокрема і Польща.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю РАР

“Перший варіант передбачає започаткування миротворчої операції, яка відрізала б Донбас від України. На цю концепцію, скоріше за все, не погодиться Київ, оскільки це призведе до довготривалого від'єднання східних регіонів від України”, - повідомив Ващиковський.

Другий сценарій, за його словами, полягає у започаткуванні роботи миротворчої місії на російсько-українському кордоні. “Але на цей варіант, ймовірно, не погодиться Москва, оскільки це означало б позбавлення сепаратистів російської допомоги і підтримки”, - наголосив Ващиковський.

Як зазначив міністр, у третьому сценарії Росія наполягає, аби місія ООН була об'єднана з місією ОБСЄ і своїм моніторингом покривала весь Донбас.

"Здається, що цей сценарій буде складно реалізувати з огляду на масштаби - це вимагало б багатотисячної операції. Додатково росіяни ставлять вимогу, щоб до складу місії не входили солдати країн НАТО, а лише нейтральних країн", - повідомив глава польської дипломатії.

За його словами, небагато країн наважилося б на участь у такій операції.

"А найбільшою проблемою є те, що така операція загрожує набуттям сепаратистами на Донбасі легітимності, оскільки мусила б бути підписана якась угода з сепаратистами. Це могло б підняти їх політичний статус, що є проблемою як для України, так і для інших країн, зокрема Польщі, які не визнають сепаратистів",- підкреслив Ващиковський.

Він зауважив, що потрібно й надалі шукати компроміс, який з одного боку давав би гарантію припинення бойових дій і безпеки для місцевого населення, а з іншого - не призвів би до довготривалих політично-правових змін.

Ващиковський зазначив, що Польща як непостійний член Ради безпеки ООН у 2018-2019 роках веде консультації з Україною, США, Великою Британією та іншими країнами щодо можливого запровадження місії ООН на Донбасі.

Читайте також: ЗМІ: Рішення США озброїти Україну - це важіль у переговорах про миротворців

Одночасно він підкреслив, що Варшава усвідомлює обмеженість поля для маневру: Росія як постійний член Радбезу ООН заблокує будь-яке рішення, яке не відповідатиме її інтересам.

“З іншого боку, ми знаємо випадки ефективного тиску на одного з членів Ради. Тому ми не плануємо відмовлятися від того, щоб такий тиск здійснювався”, - констатував Ващиковський.

Як повідомляв Укрінформ, Україна наполягає на розміщенні миротворців ООН в усій зоні збройного конфлікту на Донбасі і ділянці російсько-українського кордону завдовжки 420 км, а також наданні їм широких прав. Крім того, Київ категорично проти, щоб до складу миротворчої місії ООН входили росіяни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-