ЗМІ: Рішення США озброїти Україну - це важіль у переговорах про миротворців

ЗМІ: Рішення США озброїти Україну - це важіль у переговорах про миротворців

Укрінформ
Рішення адміністрації США щодо затвердження ліцензії на комерційні поставки в Україну летальної зброї могло бути застосоване як важіль тиску на Москву щодо переговорів про введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це йдеться в розширеній публікації американського інформагентства Associated Press.

"Сполучені Штати й Україна хочуть, щоб миротворці були розгорнуті на території, підконтрольній сепаратистам, включно до українсько-російського кордону. Затвердивши план з надання Україні летальної зброї, адміністрація Трампа могла бачити в цьому застосування важеля в цих переговорах (щодо миротворчої місії ООН – ред.)", - зазначається в публікації.

Трамп розглядав план озброєння України певний час після того, як Держдепартамент і Пентагон вже затвердили його понад місяць тому. Попередній президент Барак Обама також обдумував питання передачі Україні летальної зброї, але не зробив цього, нагадує видання.

В ніч на суботу Держдеп підтвердив, що США нададуть "посилені оборонні можливості". Йдеться, очевидно, про більш потужну зброю – протитанкові ракети.

"Підтримка Сполучених Штатів носить виключно оборонний характер і, як ми завжди заявляли, Україна є суверенною державою та має право захищати себе", - заявила з цього приводу речниця Державного департаменту США Хезер Науерт.

Попри те, що американські переносні протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) "Джевелін" є летальною зброєю, прихильники їх надання Україні давно наполягають, що вони вважаються "оборонними", бо українці використовуватимуть їх для захисту своєї території та стримування росіян, а не нападу на іноземну країну чи захоплення нових територій.

Тим не менше, останні рішення адміністрації США викликали справжню істерію в Москві. У суботу заступник глави Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков, зокрема, заявив: "Американська зброя здатна привести до нових жертв в сусідній з нами країні, до чого ми не можемо залишатися байдужими".

Тим часом, Рада національної безпеки США поки не коментує ситуацію і не робить офіційних заяв з цього приводу.

Читайте також: Порошенко назвав американську зброю для України щепленням від агресії РФ

За американським законодавством, Державний департамент повинен повідомити Конгрес про заплановані іноземні військові продажі. Законодавці мають розглянути це протягом 30 днів. Поки неясно, чи сповістила офіційно адміністрація Конгрес, але зрозуміло те, що це рішення в Конгресі не зустріне заперечень, адже і демократи, і республіканці довго закликали уряд зробити цей крок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-