Експерти презентували Порошенку законопроект про Антикорупційний суд

Експерти презентували Порошенку законопроект про Антикорупційний суд

Укрінформ
Експерти презентували Президенту України Петру Порошенку проект закону про Антикорупційний суд, який буде направлено до Верховної Ради. 

Про це повідомляє прес-служба глави держави. 

«Виходячи з того, що проблема корупції стоїть надзвичайно гостро, антикорупційні справи стали питанням особливої суспільної уваги та ваги. При ухваленні судової реформи ще півтора роки тому у відповідному законі було передбачено створення спеціалізованого антикорупційного суду», - наголосив глава держави. 

Він додав, що питання є складним, і нагадав, що певний час робота над цим питанням була заблокована, оскільки у Верховній Раді були вже зареєстровані законопроекти про антикорупційні суди. Президент звернувся до експертів, щоб вони врахували рекомендації Венеціанської комісії і розробили законопроект про антикорупційний суд.

Читайте також: Антикорупційний суд треба створювати негайно - Гройсман

«Для мене ключова позиція щодо врахування висновків Венеціанської комісії. При чому не допускаємо жодних політичних тисків ні від кого, і об’єктивне законодавство має бути якнайшвидше проголосоване у Верховній Раді», - сказав глава держави.

Він також відзначив, що законопроект про антикорупційний суд має врахувати важливі позиції, зокрема щодо іноземних експертів, гарантій безпеки для суддів, прозорості та незалежності добору кандидатів у судді. 

Президент додав, що важливо мати спільну позицію щодо надзвичайної важливості зазначеного документа та імплементації і створення Антикорупційного суду. «Бажано, щоб це було завершено у 2018 році. В бюджеті за моєю пропозицією гроші на створення Антикорупційного суду передбачені», - зазначив він.

Засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд включає у себе найкращу міжнародну практику в різних країнах, експертні рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії. «Ми маємо досвід роботи над Національним антикорупційним бюро, яке і до сьогодні у  міжнародному співтоваристві є позитивним прикладом і довело свою ефективність. Ту практику, яка у нас була тоді, ми будемо чітко використовувати в цьому питанні», - наголосив він.

Науковець і експерт ОБСЄ Анатолій Заєць розповів, що цей проект закону був розроблений на основі концепції, яка була вироблена експертами під егідою ОБСЄ, після ретельного експертного відбору фахівців, які добре знаються на цьому предметі. При цьому він висловив впевненість, що рівень законопроекту високий і такий, який «дозволяє вести фахову дискусію у стінах Верховної Ради».

Фото: АПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-