НФ вимагає розглянути в четвер законопроект про реінтеграцію Донбасу

НФ вимагає розглянути в четвер законопроект про реінтеграцію Донбасу

Укрінформ
Фракція "Народного фронту" наполягає на розгляді 21 грудня, законопроекту про реінтеграцію тимчасово окупованих територій.

Про необхідність негайного розгляду законопроекту № 7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» на засіданні Верховної Ради у вівторок, 19 грудня, заявив лідер фракції Максим Бурбак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Фракція "Народний фронт" наполягає на розгляді у четвер закону про реінтеграцію. Закон про визнання Росії країною-агресором, покладання повної відповідальності Росії за окуповані території має бути ухвалений у найкоротший термін", - сказав Бурбак. 

За його словами, цей закон потрібен Україні, і його ухвалення є надважливим правовим і політичним рішенням, що дозволить захистити мирне населення окупованих територій.

"Крім того, це стане підставою для розширення українських і міжнародних санкцій, а також початком формування консолідованої правової претензії до Росії за всі збитки внаслідок агресії та окупації. Йдеться про вже подані та майбутні позови на сотні мільярдів доларів. Росія заявила про свій вихід зі складу Спільного центру координації та контролю. Це означає ескалацію конфлікту, відмову від мирного плану на території Донецької та Луганської областей. Це ще один крок і ще одне підтвердження того, що жодних мирних домовленостей Росія не збирається виконувати", - додав Бурбак.

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". 6 жовтня парламент проголосував за нього в першому читанні, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди, за наполяганням опозиційних фракцій.

Відповідно до тексту законопроекту, тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України.

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України. Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

До другого читання в законопроект включили також дату початку окупації української території - 20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму.

Очікувалося, що в другому читанні законопроект розглядатиметься нинішнього пленарного тижня -19-22 грудня, однак у порядок денний його не внесено. При цьому фракція БПП наполягає на додаткових консультаціях щодо законопроекту про реінтеграцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-