З Лукашенком домовлятися марно, бо він залежний від Росії - Кравчук

З Лукашенком домовлятися марно, бо він залежний від Росії - Кравчук

Укрінформ
Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко цілковито залежний у своїх діях від Росії, а тому жодні домовленості з ним з боку України чи Заходу нічого не варті.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив перший президент України Леонід Кравчук.

“Ясна річ, що всі уже все зрозуміли: з Лукашенком домовлятися ні про що не можна. Він міцно домовився з Росією і ніколи не порве ці домовленості. Все інше для нього - це така собі гра в політику. А там він серйозно загруз у ситуацію”, - зазначив Кравчук, коментуючи нинішні українсько-білоруські відносини.

За його словами, білоруський лідер “повністю залежний від Росії”: “Я Лукашенка знаю давно, і в нього сім п’ятниць на тижні. То він приїжджає сюди і каже, що він з Україною, як ледве не брат і сестра, то він каже, що то щось Україна не така. Але фактично він повністю залежний від Росії. Він дуже оригінально влаштувався: і з Росією щось має, і десь із Заходом хотів щось там мати”.

Читайте також: Росія може розмістити в Білорусі склади зі зброєю - ЗМІ

При цьому перший президент України не виключає, що у разі широкомасштабної агресії проти України Росія задіюватиме і територію Білорусі. “Хоча я не вірю в це, але якби розпочалася широкомасштабна агресія Росії - зараз це все-таки “точково”, - то тоді Білорусь, скажімо так, із її холуйством по відношенню до Росії цілком могла б відіграти для України негативну роль”, - заявив він.

У цьому зв'язку Кравчук наголосив на необхідності документального підтвердження того,  що територія Білорусі не буде задіяна як плацдарм для агресії проти України. 

Як відомо, 20 вересня завершилася активна фаза стратегічних російсько-білоруських навчань "Запад-2017", на останньому етапі яких було відпрацьовано умовне завдання масованого ракетно-ядерного удару. За даними Генштабу ЗСУ, після навчань Росія залишила у Білорусі частину підрозділів та військової техніки, хоча обіцяла їх вивести. 

Крім того, Білорусь голосувала 14 листопада проти оновленої резолюції комітету Генасамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму. Перший заступник голови ВР, учасниця гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко назвала це голосування Мінська “ножем у спину” і таким, що суперечить заявам Білорусі про нейтральність у російсько-українському конфлікті.

Територія Білорусі стає небезпечною і для перебування українських громадян. Зокрема, 24 серпня у Гомелі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли в слідчий ізолятор у Краснодарі (Росія).

25 жовтня в Мінську був затриманий власкор "UA: Українське радіо" у Білорусі громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуто обвинувачення у "шпигунстві".

15 листопада у Білорусі спецслужби затримали голову правління ПАТ "Завод обважнювачів" Олександра Скибу, якого звинуватили у дачі хабара.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-