Потужний і вчасний сигнал: Порошенко подякував США та Канаді за військову підтримку

Потужний і вчасний сигнал: Порошенко подякував США та Канаді за військову підтримку

Укрінформ
Президент Петро Порошенко подякував США та Канаді за рішення про надання військової підтримки Україні.

Про це глава держави написав на своїй сторінці у Facebook.

"Вдячний Вашингтону та Оттаві за потужний і вчасний сигнал підтримки! Як і домовлялися, Сполучені Штати санкціонували безпекову допомогу нашій державі, а Канада включила Україну до Контрольного переліку країн, до яких дозволено поставку автоматичної зброї. Шлях до посиленої оборонної допомоги Україні відкрито", - зазначив Порошенко.

Він також закликав "зміцнювати наше безпекове партнерство для протидії агресії та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України".

Як повідомляв Укрінформ, Канада включила Україну до переліку держав, до яких дозволений експорт зброї. Відповідне рішення опубліковано в офіційному журналі уряду Канади Canada Gazette. Таким чином, уряд зняв де-факто ембарго на продаж Україні канадської зброї, що існувало багато років. Відповідне рішення набуває чинності відразу після опублікування.

Читайте також: Канада зняла обмеження на продаж Україні зброї

Як відомо, Автоматичний контрольний список країн по вогнепальній зброї (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, до яких Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам постачати зброю. Наразі до нього включені 39 країн, серед яких Ботсвана, Росія, Саудівська Аравія та Колумбія, але не було України. Наша держава стала сороковою.

Експорт зброї усе одно підпадає під жорсткі регулювання, але тепер представники канадської оборонної індустрії отримали юридичне право подавати до МЗС запити на експорт спеціального обладнання до України.

Читайте також: Трамп підписав оборонний бюджет із $350 мільйонами для України

Це питання довгий час лобіювалося української владою та нашою громадою в Канаді. Представники Міноборони України цього року навіть здійснили спеціальний візит до Канади, аби оглянути можливості оборонної індустрії країни, однак до сьогодні не мали змоги нічого придбати.

Внесення України до Списку дозволить також значно активізувати співпрацю між оборонними секторами наших держав, адже не лише зброї, а й обладнанню для її виробництва раніше була закрита дорога в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-