Дуда каже, що ексгумація вирішить спірні історичні питання між Україною і Польщею

Дуда каже, що ексгумація вирішить спірні історичні питання між Україною і Польщею

Укрінформ
Україна і Польща у контексті історії мають прагнути до правди, але такими чином, щоб побудувати через неї міст дружби між країнами, а не роз'ятрювати старі рани. 

Про це заявив Президент Республіки Польща Анджей Дуда на спільному брифінгу з Президентом  України Петром Порошенком у Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У контексті історії ми повинні дбати про те, щоб за всяку ціну прагнути до правди й щоб неправда не накладала тіні на відносини між нашими країнами, а насамперед між нашими народами", - сказав Дуда. 

Він додав, що президенти обох країн домовилися не проводити чергових увічнень, пов'язаних з періодами, що передували Другій світовій війні, у її ході та відразу після неї,  які не спираються на науково перевірені докази.

"Я маю на увазі насамперед ексгумації. Це дуже важливий елемент. Я звернувся сьогодні до пана президента з дуже чітким закликом, що  треба повернути згоду на ексгумації і по той, і по цей бік кордону, щоб у кожному випадку увічнення могло відбуватися внаслідок проведених досліджень", - наголосив Дуда

У цьому контексті він зауважив, що йому дуже сумно чути про випадки знищення пам'ятників, бо це зачіпає почуття тих, чиї рідні загинули. "Але я також хвилююсь за ті випадки, коли через увічнення фальсифікується історія і  створюються факти, яких не було в історії", - підкреслив президент Польщі. 

Він звернувся із закликом до політиків бути поміркованими у своїх  виступах і не діяти емоційно, "бо це складні справи". 

Читайте також: Порошенко нагадав про історичних героїв, які об’єднують Польщу й Україну

"Для того, щоб будувати майбутнє, ми повинні намагатися підходити до цього спокійно і прямувати до правди,  але таким чином, щоб через цю правду побудувати міст до дружби між нашими народами, а не роз'ятрювати рани і нищити те, що дотепер вдалося збудувати", - резюмував Дуда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-