Україна не буде змінювати мовну статтю закону «Про освіту» - Гриневич

Україна не буде змінювати мовну статтю закону «Про освіту» - Гриневич

Укрінформ
Висновок Венеціанської комісії щодо "мовної статті" Закону "Про освіту" не зобов’язує Україну вносити зміну у цю 7 статтю.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич сказала журналістам перед засіданням уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не будемо вносити жодних змін до статті 7 Закону «Про освіту». Фактично з рекомендацій Венеціанської комісії випливає лише те, що необхідно подовжити період перехідний, особливо це актуально для тих національних меншин, для яких вивчення української мови є складним», - сказала Гриневич.

За її словами, за цими висновками ми повинні сформулювати модель освіти для національних меншин у законі про загальну середню освіту.

Читайте також: Венеціанське рішення: коли кожна літера має значення

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю Закону "Про освіту" на розгляд Венеціанської комісії.

8 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо "мовної статті" Закону "Про освіту". Зокрема, Комісія рекомендує "внести зміни до Закону "Про освіту", щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнити приватні школи від нових мовних вимог; запровадити у процесі реалізації закону новий діалог з усіма зацікавленими сторонами та, нарешті, забезпечити, щоб виконання закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мови нацменшин у традиційних школах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-