У Дуди анонсують щирі та тверді переговори в Україні

У Дуди анонсують щирі та тверді переговори в Україні

Укрінформ
Переговори президентів Польщі та України Анджея Дуди і Петра Порошенка у Харкові будуть “щирими і твердими”, що стосується, насамперед, обговорення історичних питань. Безпека України безпосередньо впливає на  безпеку Польщі.

Про це перед початком візиту Дуди до України заявив держсекретар канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, інформує tvn24

“Україна зараз перебуває у стані війни. Загроза у нашому безпосередньому сусідстві прямо впливає на польську безпеку”,- заявив Щерський.

Він додав, що Польща, як непостійний член Радбезу ООН в 2018-2019 роках, обговорюватиме питання безпеки, війни, порушення міжнародного права на пострадянському просторі. Тому, крім Порошенка, Дуда зустрічатиметься у Харкові з керівництвом СММ ОБСЄ, яка повідомить йому про ситуацію на сході України, а також представниками, які реалізовують в Україні програми допомоги тимчасово переселеним особам з Донбасу по лінії ООН.

За його словами, під час двосторонніх розмов Дуда вестиме “щиру і тверду” розмову з Порошенком. 

“Розмови будуть дуже щирими ...про негативний стан нинішніх польсько-українських відносин, оскільки ми їх так оцінюємо”,- підкреслив Щерський. 

За його словами, українсько-польське партнерство є і має бути тривалим і воно не повинно ставитися під сумнів “діями, рішеннями й особами, які намагаються викликати політичні емоції  і розхитати фундамент” співпраці.

Читайте також: Дуда в Харкові зустрінеться з Порошенком і спостерігачами ОБСЄ

Щерський підкреслив, що потрібно розділяти складний діалог істориків і цивілізаційний обов’язок кожної країни щодо “надання можливості проведення ексгумацій і гідного поховання жертв”. За його словами, польська сторона готова на співпрацю щодо ексгумації також й українських жертв в Польщі, але українська сторона не є відкритою на співпрацю з польськими дослідниками.

За словами представника президента Польщі, Дуда також очікує від України рішень, що стосуються співпраці у сфері енергетичної безпеки, а також розслідувань у справах інцидентів антипольського характеру, які мали місце в Україні, і які стосуються безпеки поляків. 

Відносини між Києвом та Варшавою останнім часом погіршилися через різне ставлення до окремих питань спільної історії та ряд дій, які ще більше поглибили проблеми в історичній площині. Йдеться про призупинення українською стороною ексгумацій польських жертв в Україні, а з іншого боку - введення у відповідь польською стороною "чорних списків" українських чиновників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-