Дуда не дасть відносинам з Украною

Дуда не дасть відносинам з Украною "вийти з колії" - польський експерт

Укрінформ
В оточенні президента Польщі, на відміну від МЗС РП, інакше розставляють акценти щодо співпраці з Україною, тож можна розраховувати, що відносини між Варшавою і Києвом не зіпсуються остаточно.

Таку думку в коментарі власному кореспондентові Укрінформу напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова заявив польський політолог, науковий працівник Центру Східної Європи Варшавського університету Адам Бальцер. 

“Очевидно, що президент Дуда відіграватиме роль комунікаційного каналу, завдяки якому ці відносини не вийдуть з колії, тобто повністю не зіпсуються”, - заявив Бальцер.

Водночас він висловив жаль з приводу того, що контакти на рівні президентів Польщі та України не є такими частими, як за попередників Дуди.

Читайте також: Порошенко обговорить з Дудою протидію агресії РФ

“Якщо порівняти, скільки разів їздили в Україну три попередні польські президенти - Качинський, Коморовський, Кваснєвський, - то ця частота візитів у випадку Дуди зменшилася удвічі. Варто також зауважити, що за два роки прем'єр-міністр Шидло жодного разу не була в Україні”, - наголосив політолог.

За його словами, чітко видно, що у президентської канцелярії та уряду Польщі немає спільного бачення щодо відносин з Україною. На думку Бальцера, свідченням цього є досить гостра заява голови політичного кабінету в МЗС Польщі Яна Париса, який кілька днів тому під час публічного виступу заявив, що “існування України не є необхідною умовою для існування вільної Польщі”.

“Польський президент їде в Україну, а тут звучить заява дипломата Париса. Це очевидна какофонія, два суперечні сигнали”, - зауважив Бальцер.

На думку політолога, у ставленні до України спостерігається суперництво центрів влади у Польщі, де канцелярія президента представляє "помірковану версію", а МЗС Польщі - “жорстку”. 

“Щоправда, це не означає, що у них є якась значна різниця у поглядах, але усе ж спостерігається інше розставляння акцентів”, - констатував Бальцер.

У середу, 13 грудня, президент Польщі Анджей Дуда здійснить візит до Харкова. Як декілька разів інформував президент РП, цей візит є важливим для нього з безпекових міркувань, оскільки в 2018-2019 роках Польща буде непостійним членом Радбезу ООН, де обговорюватимуться, зокрема, й питання вирішення конфлікту на Донбасі. Водночас Дуда неодноразово наголошував, що ключем до нормальних двосторонніх відносин є визнання історичної правди про злочини УПА проти польського цивільного населення на Волині.  

Польсько-українські відносини значно погіршилися останнім часом через питання історії. Варшава створила "чорний список" українців, які, на думку польської сторони, винні у призупиненні ексгумації польських поховань в Україні. Призупинення ексгумацій відбулося у зв'язку з відсутністю реакції польської влади на знищення українських місць пам'яті у Польщі упродовж останніх років, апогеєм чого стало руйнування націоналістами українського пам'ятника у Грушовичах під Перемишлем у квітні цього року.

Нещодавно у Кракові відбулася зустріч співголів Консультаційного комітету Президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва і Кшиштофа Щерського, під час якої сторони домовилися поступово вирішити проблеми, які склалися в історичному аспекті двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-