Політичне рішення про вступ України в НАТО було ухвалене в 2008 - Климпуш-Цинцадзе

Політичне рішення про вступ України в НАТО було ухвалене в 2008 - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Рішення Верховної Ради щодо курсу України на членство в НАТО та якісно новий підхід до формування Річної національної програми співпраці Україна - НАТО (РНП) є важливими здобутками євроатлантичної інтеграції України цьогоріч. 

Про це під час круглого столу "20 років Особливого партнерства Україна - НАТО" сказала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

"Я належу до тих людей, які вважають, що політичне рішення щодо членства України в НАТО Альянс  ухвалив у 2008 році, пообіцявши, що далі вже міністри закордонних справ мають працювати над тим, коли безпосередньо перейти до надання Плану дій щодо членства (ПДЧ) не як до винагороди, а як обов'язкового чергового кроку для роботи над відповідністю України стандартам НАТО", – наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Говорячи про РНП, віце-прем'єр-міністр висловила сподівання, що наступна програма буде ще конструктивніша і дедалі більше нагадуватиме План дій щодо членства.

Читайте також: Програма співпраці Україна-НАТО: Київ працює над якісно новим документом

На її думку, велике значення має перехід до нових підходів професійної підготовки державних службовців, залучених до євроатлантичної інтеграції.

"Разом із Програмою професійного розвитку НАТО ми вперше перейшли до модульного навчання людей із різних міністерств і відомств, що працюють з Альянсом. Майже 100 людей закінчили цей курс. Маємо далі працювати над тим, щоб мати в усіх міністерствах і відомствах – від безпеково-оборонних до абсолютно цивільних – інституційну спроможність виконувати завдання, яке парламент визначив для нас як одну з основних цілей української зовнішньої політики", – зазначила віце-прем'єр-міністр.

Водночас вона підкреслила, що Північноатлантичний альянс має визначитися з довгостроковою геополітичною перспективою взаємин з Україною: "Не шукати щоразу причини, чому Україна ще не є частиною стратегічного бачення, яке ми всі очікуємо, і яке є абсолютно природним – необхідність членства України в Альянсі".

Окрім цього, Климпуш-Цинцадзе виокремила комунікації як ще один важливий пріоритет взаємин України з НАТО. "Для нас важливий свідомий, а не емоційний вибір громадян стосовно євроатлантичної інтеграції. А вміння відділяти популізм від дійсності, міф від факту – це гострі питання і для України, і для кожної країни-члена Альянсу і для Альянсу загалом", – підкреслила вона.

У заході також взяли участь голова Представництва НАТО в Україні, директор офісу зв’язку НАТО Александр Вінніков, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, Надзвичайні та Повноважні посли Канади Роман Ващук, Німеччини Ернст Райхель, Литви Марюс Януконіс, Польщі Ян Пєкло, а також заступник голови місії Посольства США Джорж Кент і заступник голови місії Посольства Великої Британії Хелен Фейзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-