Без Антикорупційного суду Україна втрачатиме час і гроші – євродепутат

Без Антикорупційного суду Україна втрачатиме час і гроші – євродепутат

Укрінформ
Неухильна боротьба з корупцією в Україні є важливою передумовою продовження отримання державою макрофінансової допомоги від західних партнерів.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив депутат Європарламенту від Польщі Міхал Боні.

"Для продовження отримання фінансової допомоги Україна повинна створити відповідний антикорупційний суд, як рекомендує Венеціанська комісія та неодноразово закликав Європейський Союз. Україна втрачатиме свій дорогоцінний час і гроші, доки не вирішить цю проблему", - переконаний європарламентарій.

Він нагадав, що позиція ЄС у цьому питанні також відображена у нещодавньому рішенні Єврокомісії призупинити виділення третього траншу макрофінансової допомоги через погіршення ситуації на антикорупційному фронті.

Читайте також: Посол США: Шлях боротьби з корупцією в Україні ще не пройдений

Боні висловив занепокоєння розвитком ситуації в Україні сьогодні.

"Одна із найбільш важливих проблем країни – корупція", - зауважив депутат Європарламенту.

Боні наголосив, що корупція послаблює державу, підриває її позиції на міжнародній арені, а також, що найголовніше, має негативні наслідки для власних громадян.

"Державні кошти, які потрапляють до кишень корупціонерів, негайно повинні бути направлені на потреби усього суспільства та на розвиток України", - наголосив польський політик.

Він нагадав, що ЄС чітко заявив про необхідність системного вирішення проблеми корупції, що вимагає незалежності, функціональної спроможності та повної ефективності антикорупційних інституцій.

"Створення Національного антикорупційного бюро було важливим кроком для подолання корупції та сигналом, що українське керівництво дійсно прагне реформувати країну", - заявив Боні, який входить до парламентської Групи друзів європейської України.

Але, як відзначив парламентарій, останні дії керівництва України поставили такі наміри під питання.

"НАБУ повинно мати необхідний рівень незалежності. Спроба керівництва підпорядкувати керівника НАБУ підірве незалежність інституції та призведе до неможливості виконання завдань", - переконаний Боні.

Він додав, що НАБУ повинно також мати повний оперативний потенціал та належні правові засади.

"Керівництво повинно пам’ятати, що суспільство покладає на нього відповідальність за успіх у боротьбі з корупцією. Це є ключовою вимогою українського суспільства. І Європа абсолютно це підтримує", - наголосив депутат Європарламенту.

Говорячи про ситуацію навколо екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, Боні зазначив, що цей процес повинен відбуватися згідно з принципами верховенства права, і обидві сторони повинні утриматися від застосування сили та провокацій.

"Європарламент ретельно відслідковує ситуацію та реагуватиме адекватно", - заявив європарламентарій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-