Екс-прем'єр: лист Януковича до Путіна мав

Екс-прем'єр: лист Януковича до Путіна мав "легітимізувати" вторгнення в Україну

Укрінформ
Оприлюднення листа екс-президента Віктора Януковича до президента РФ Володимира Путіна з вимогою ввести війська в Україну був оприлюднений для того, щоб "легітимізувати" вторгнення військ РФ на територію України.

Таку думку висловив екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на суді у справі за обвинуваченням Януковича у державній зраді по суті.

"Це була дуже підготовлена операція керівництва РФ по вторгненню в Україну. Російське керівництво знає, що таке міжнародне право і що таке відповідальність, в тому числі в Гаазькому трибуналі. Тому така заява для російського керівництва слугувала основною "легітимізації" вторгнення на територію України", - сказав Яценюк.

На його переконання, цим листом за підписом Януковича керівництво РФ хотіло ввести в оману світове співтовариство, яке у перші дні окупації Криму ще не розуміло, що саме відбувається.

Читайте також: Янукович уклав 50 угод на користь інтересів Росії - Яценюк

Екс-прем'єр також зазначив, що рішення про приведення українських військ у повну бойову готовність у зв'язку з початком російської агресії проти України було прийнято на засіданні РНБО від 28 лютого 2017 року.

"Дійсно, 28 лютого 2014 року було скликано засідання РНБО. Це засідання було пов'язане з початком російської військової агресії проти України. На цьому засіданні були заслухані доповіді керівництва СБУ, МВС, Міноборони, служби зовнішньої розвідки та інших силових структур. В результаті цього засідання було прийнято наступне рішення: привести у повну бойову готовність усі Збройні сили України", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що внаслідок "політики підриву нацбезпеки країни, яка проводилася Януковичем та його адміністрацією", Збройні сили були повністю  небоєздатні, "починаючи з відсутності пального і акумуляторів, закінчуючи відсутністю підготовлених Збройних сил, які здатні були б дати відсіч російській військовій агресії".

"Було прийняте невідкладне рішення привести всі війська у повну бойову готовність і дати можливість   уточнити всі військові плани, тому що на той час варіант війни між Україною і Росією тодішнім керівництвом не розглядався, тож, були повністю і цілком відсутні будь-які військові плани на випадок російської військової агресії проти України. Також було дане доручення Кабміну забезпечити фінансування... На той момент, коли я став прем'єром країни, на рахунках держави було всього-на-всього 107 тисяч гривень... Моє завдання як прем'єра було невідкладно віднайти гроші для того, щоб профінансувати пальне, акумулятори, військове навчання. В результаті цього було прийняте рішення одноголосно, і ЗСУ були приведені у повну бойову готовність", - додав Яценюк.

Читайте також: Яценюк назвав дату своєї останньої розмови з Януковичем

Як повідомляв Укрінформ, українські ЗМІ оприлюднили копію листа Януковича до президента Росії Володимира Путіна з вимогою ввести війська в Україну. Саме цей документ на засіданні Ради безпеки ООН 3 березня 2014 року продемонстрував представник Росії Віталій Чуркін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-