Зруйновані українські пам'ятники у Польщі відновлять - Дещиця

Зруйновані українські пам'ятники у Польщі відновлять - Дещиця

Укрінформ
Зустріч співголів Консультаційного комітету Президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського минулої п'ятниці у Кракові зняла напругу у двосторонніх відносинах.

Сторони домовилися, зокрема, про відновлення ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, а також про відбудову зруйнованих українських пам'ятників на півдні Польщі, заявив в інтерв'ю Укрінформу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

“У ЗМІ з'явилася інформація про те, що одним із досягнень цієї зустрічі було рішення про відновлення пошукових та ексгумаційних робіт в Україні. Але насправді, це було лише одне з питань, яке погоджено обома сторонами в цій спільній заяві. Крім того, було досягнуто порозуміння у питаннях відновлення українських місць пам'яті на території Польщі, які стали об'єктами актів вандалізму ще з 2014 року”, - заявив Дещиця.

Читайте також: Глава інституту національної пам’яті: Польща не може обирати Україні героїв

Він нагадав, що на півдні Польщі загалом було сплюндровано сім об'єктів, і сторони обговорили ситуацію навколо кожного з них.

"Їх фізичне відновлення відбуватиметься крок за кроком, з урахуванням особливостей кожного конкретного випадку й усіх юридичних процедур", - підкреслив український дипломат.

Дещиця зауважив, що зустріч, яка була ініційована Президентом України Петром Порошенком, посприяла тому, шо “емоції трохи спали”.

Посол додав, що під час зустрічі обидві сторони демонстрували обопільну готовність до конструктивної співпраці і визнавали, що ця напруженість не потрібна у двосторонніх відносинах між Україною і Польщею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-