Арешт Шаройка у Мінську свідчить, що Білорусь діє як РФ — військові експерти

Арешт Шаройка у Мінську свідчить, що Білорусь діє як РФ — військові експерти

Заява
Укрінформ
Україна повинна запропонувати ЄС, США та іншим західним партнерам відновити санкції проти Білорусі через дії режиму її лідера Лукашенка щодо України та її громадян.

З такою заявою виступили експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

«Арешт українського журналіста Павла Шаройка фактично засвідчив, що Білорусь прирівняла себе у відношенні до України з Росією. І ставлення до неї має бути відповідним. В тому числі, й з точки зору введення санкцій проти Мінська», - переконані в ЦДАКР.

Як зазначається, до останнього часу Мінськ намагався балансувати між Україною та Росією, демонструючи з одного боку відданість «союзницьким» геополітичним зобов’язанням перед Москвою та «нейтральність» і бізнес у відносинах з Києвом.

Більше того, нагадали у центрі, Мінськ навіть намагався запропонувати себе як «донора безпеки» в регіоні та майданчик для мирних переговорів на кшталт «Гельсінкі-2», а також виступив з пропозицією розмістити на Донбасі білоруських миротворців.

Читайте також: Затриманого в Білорусі журналіста Шаройка відвідав український консул

«Паралельно Мінськ покірно проводив на своїй території агресивні навчання «Запад-2017», в ході яких Росія відпрацьовувала використання білоруської території для агресії проти країн Балтії та Польщі. Голосував, на догоду Кремлю, проти резолюції ООН щодо Криму. Дозволяв російській ФСБ викрадати в Гомелі українського громадянина Павла Гриба. Нарешті, білоруське КДБ заарештувало українського журналіста Павла Шаройка, звинувативши його у шпигунстві – так само, як і ФСБ Росії заарештувала журналіста Романа Сущенка та десятки інших українських громадян», - заявили в ЦДАКР.

Експерти центру наголошують на необхідності переходу до більш жорсткої політики стосовно Білорусі на всіх напрямках – безпековому, економічному, інформаційному, дипломатичному.

Читайте також: Журналіста Шаройка тримають у слідчому ізоляторі КДБ у Мінську - посол

При цьому, на думку ЦДАКР, розпочати санкційні заходи проти Мінська необхідно негайно. Зокрема, 24 листопада у Брюсселі відбудеться саміт «Східного партнерства» ЄС, на який вперше за багато років запрошено президента Білоусі Олександра Лукашенка.

«ЦДАКР вважає, що Україні треба виступити проти участі білоруського президента в брюссельському саміті, оскільки сам факт присутності Лукашенка за одним столом з європейськими лідерами (в тому числі, й президентом України) буде нівелювати не тільки політику Євросоюзу щодо стримування російської агресії, але й саму суть Європейського Союзу з його нульовою толерантністю до зневаги до базових людських прав, залякування правозахисників, репресій проти журналістів», - наголосили експерти.

ЦДАКР вважає, що Україна повинна запропонувати ЄС, США, Канаді та іншим західним партнерам пакет обмежувальних заходів проти Білорусі, який зможе примусити Мінськ розірвати васальну залежність від Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, журналіста суспільного мовлення «UA: Українське радіо», громадянина України Павла Шаройка було затримано 25 жовтня у Мінську співробітниками білоруського КДБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-