Білорусія – Україна: підлість без кордонів

Білорусія – Україна: підлість без кордонів

Укрінформ
Павла Шаройка – бранця білоруського КДБ (поки що) - стандартно звинувачено в "шпіонажі". Час ставити питання руба: то Білорусь нам хто?

17 листопада стало відомо, що в Білорусі, причому уже три тижні тому, затримано власкора “UA: Українське радіо” громадянина України Павла Шаройка, якому вже традиційно для учасників «союзної держави Росії та Білорусії» висунуто обвинувачення у шпигунстві. Втім, де його утримують, наразі не відомо.

«Шпигунство» журналіста Шаройка, схоже, полягало в тому, що, виконуючи свій професійний обов’язок, він готував об’єктивні матеріали про те, що напряму зачіпає Україну та українські інтереси: про викрадення Павла Гриба, про спільні військові маневри з Росією, чиї військові в Білорусі бавляться у «війну» з вигаданою «Вейшнорією», а на Донбасі ведуть війну реальну – з Україною.

Ціна білоруського «дружелюбства» - невисока для Мінська, але неприйнятна для України. Новини про свою «вічну любов до українського народу» президент Лукашенко регулярно «купує» під час візитів в Україну, коли йому потрібні аргументи і тиск для чергових гешефтів з кремлівською бандою. А платить «Лука» – регулярно – стабільним голосуванням проти України в ООН, чи от тими ж маневрами, або наданням своєї території для брудних операцій ФСБ, як у випадку з викраденням Павла Гриба. Звісно, Україна зараз не в тому становищі, щоб заводити собі нових запеклих ворогів. Але ж у тому, що дозволяє собі офіційний Мінськ нічого «нового» немає і називається це – відверта ворожість, яку білоруський президент прикриває нещирою балаканиною.

Відтак, виникає кілька конкретних запитань і один загальний висновок. Про який «мінський процес» з припинення війни, яку Росія веде проти України, може йтися. Подібні переговори проводять на нейтральній території. А ми, хіба не наїлися досхочу «білоруського нейтралітету». А «білоруських миротворців» у блакитних шоломах ООН на Донбасі ви уявляєте? А от їхній міністр закордонних справ Володимир Макей буквально позавчора «від щирого серця» запропонував. Дякуєм, пане міністре, залиште їх собі!

А загальний висновок такий: якщо за день-два наш журналіст опиниться там де, і попередній «білоруський» бранець Павло Гриб, - в застінках ФСБ Росії, Україна має серйозно переглянути свої відносини з Білоруссю. І ще. Відтепер жоден українець, а тим більше журналіст, не може почуватися в безпеці, перебуваючи в «братній» Білорусі.

Публікуємо добірку повідомлень про українську поки що неофіційну реакцію на свавільне затримання в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка

1. Про затримання Павла Шаройка повідомив голова ПАТ “НСТУ” Зураб Аласанія.

Затримано собкора UA: Українське Радіо в Білорусі, громадянина України Павла Шаройка.

Від офіційних відповідей на наш запит Посольство Білорусі поки ухиляється.

З нашої власної неофіційної інформації в Білорусі, йому висунуто стандартне для іноземних кореспондентів звинувачення в "шпіонажі".

«Павло припинив відповідати на наші дзвінки з 25 жовтня, коли робив репортаж (останні три - про контактну групу, про зниклого Павла Гриба, про військові навчання РФ). Дружина його не сказала тоді нічого, тому що, як пізніше з‘ясувалось, його було затримано ще 25 жовтня, і йому було надано послуги державного адвоката, який вмовив дружину Павла підписати забов‘язання про «нерозголошення». Сподівалися на дипломатичні зусилля… Вчора ввечері дружина Павла опинилася в безпеці - тобто, в Україні - і звернулась до нас вже з інформацією», - написав Аласанія.

2. Олена, дружина Павла Шаройка вважає, що в квартирі напередодні проводився негласний обшук за їх відсутності. Трохи більше подробиць надав голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Подробиці. Українського журналіста Павла Шаройка було затримано у Мінську 25 жовтня. Того ж дня у квартирі, де Павло мешкає з родиною - дружиною Оленою та донькою - було проведено обшук. Затримання (арешт) проведено КДБ Білорусі. Павло має лише (!) державного адвоката. Тобто наданого білоруською владою! Про залучення іншого адвоката Посольством України в РБ нічого не відомо. З родиною Павло спілкується листами. Перший прийшов до дружини поштою аж через півтора тижні.

НСЖУ пропонує об'єднати зусилля Національного радіо (НСТУ), де Павло працює штатним кореспондентом, та МЗС України для залучення незалежного кваліфікованого адвоката. При цьому Національна спілка журналістів України продовжує вимагати від білоруської влади негайного звільнення нашого колеги!

Потрібно зазначити, що Українське радіо - єдине українське ЗМІ, яке мовить на середніх хвилях на окуповані території Донбасу та Криму. І тепер його кореспондента, який висвітлює питання з Мінську про роботу контактних груп, затримано.

Міністерство закордонних справ Білорусі поки що не коментує інформацію про його затримання на території республіки. Заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич повідомив, що МЗС України наразі вживаються заходи щодо захисту прав Павла Шаройка.

Інститут масової інформації закликає Міністерство закордонних справ України, ЄС, ОБСЄ, Раду Європи та міжнародні правозахисні організації негайно вжити заходів задля звільнення затриманого спецслужбами Білорусі Павла Шаройка. “Затримання Шаройка у Мінську свідчить про те, що відтепер жоден український журналіст не може почуватися в безпеці, перебуваючи в Білорусі”, – заявила виконавча директорка ІМІ, представниця в Україні міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Оксана Романюк. Інститут масової інформації вбачає в цьому затриманні політичні ігри Росії, в які було залучено підконтрольну Кремлеві Білорусь. Журналіста звинувачують у шпіонажі, що нагадує сценарій російських спецслужб, який був застосований до затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка.

3. «Затримання в Мінську білоруськими спецслужбами Павла Шаройка, українського журналіста і патріота України - чергове свідчення того, що сьогоднішня влада Білорусі веде цілеспрямовану діяльність, спрямовану проти суверенної України та її громадян, - про це на своїй сторінці в Facebook написав народний депутат України, член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук. - Події останніх місяців свідчать про те, що президент Білорусі О.Лукашенко і все білоруське керівництво більше не намагаються приховувати свою роль сателітів Москви, повністю контрольованих ляльководами з Кремля. Проведення поблизу кордонів з Україною білоруськими військовими навчань спільно з військовослужбовцями ЗС РФ і під керівництвом агресора в особі Росії, голосування в унісон з РФ проти резолюції по Криму в ООН, надання території Білорусі для операцій ФСБ РФ проти українських громадян (П.Гриб), а тепер і "самостійне" проведення спецоперації проти українського журналіста П.Шаройка - яскраві тому свідчення ", - зазначив політик.

За словами народного депутата, Україні необхідно розглянути зі свого боку, а також подати відповідні пропозиції західним країнам з питання про введення санкцій також проти вищого керівництва Білорусі, у зв'язку з співучастю і підтримкою агресії РФ, злочинами проти громадян України та журналістів, а також у зв'язку з регулярною контрабандою товарів в ОРДЛО через територію РФ.

Оксана Поліщук, Київ

На фото: Павло Шаройко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-