Штайнмайєр назвав українську тему

Штайнмайєр назвав українську тему "відкритою раною" у відносинах із Москвою

Укрінформ
Федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає анексію Криму і агресію проти України фактором, що перешкоджає нормалізації відносин між Берліном і Москвою.

Про це він заявив за підсумками переговорів з російським президентом Володимиром Путіним, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"До нормальних відносин нам ще далеко. Є ще відкриті рани, які породжені, перш за все, анексією Криму і конфліктом на сході України, які були і залишаються тягарем для наших двосторонніх відносин", - заявив Штайнмайєр.

При цьому він зазначив, що сторони єдині в тому, що не можуть і не повинні бути задоволені нинішнім станом справ. Однією з цілей візиту, за його словами, було дізнатися у російського лідера його бачення того, як в майбутньому формуватимуться відносини між двома країнами.

"Думаю, ми не можемо скасувати відчуження, яке сталося в минулому, але наша мета повинна полягати в тому, щоб розбіжностям минулих років ми протиставили велику передбачуваність і відновлення хоча б мінімуму довіри", - закликав Штайнмайєр.

Слід зазначити, що переговори з російським президентом стали передостаннім (перед концертною програмою) пунктом одноденного візиту німецького президента в Москву. До того він зустрівся з екс-президентом СРСР Михайлом Горбачовим, а також побував у центрі "Меморіал", який російська влада зарахувала до іноземних агентів. З цього приводу політик висловив стурбованість.

Читайте також: Штайнмайєр: Донбас - один із головних каменів спотикання між ФРН і Росією

Крім того, Штайнмайєр виступив з невеликою промовою в кафедральному соборі святих Петра і Павла, який був повернутий Євангелічно-лютеранській церкви Росії, в тому числі і завдяки зусиллям Штайнмайєра, який домагався цього ще будучи главою МЗС ФРН. "Православні і лютерани, росіяни і німці протягом мінливої історії, яка зв'язує їх, то віддалялися один від одного, то зближувалися. А найчастіше, насмілюся стверджувати, ми і самі як слід не розуміли, що більше характерно для наших відносин - близькість чи віддалення", - сказав Штайнмайєр.

Це перший візит глави німецької держави в Росію з 2010 року. Попередник Штайнмайєра Йоахім Гаук взагалі ні разу не був у РФ і навіть скасував участь в церемонії відкриття Олімпіади в Сочі через ситуацію з правами людини і утиском опозиції в країні.

Фото: bundespraesident.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-