Ягланд подякував Гриневич за роз'яснення

Ягланд подякував Гриневич за роз'яснення "освітнього" закону

Укрінформ
Україна має право підтримувати та розвивати українську мову, аби громадяни її знали і застосовували.

Про це генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, виступаючи перед учасниками Конгресу місцевих та регіональних влад РЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У мене немає чіткої позиції з цього питання, було відправлено запит для того, щоб свій висновок надала Венеційська комісія. Зрозуміло, що Україна має право просувати свою мову, щоб громадяни її вивчали та мали змогу застосовувати українську мову", - заявив Ягланд.

При цьому він вказав, що "так само важливо для національних меншин мати можливість вивчати та застосовувати свою мову".

Генсек РЄ відзначив також, що важливим у роз’яснювальному ключі став візит міністра освіти України Лілії Гриневич напередодні сесії ПАРЄ.

"Я зустрічався з міністром освіти України, за що я дуже вдячний. Я сподіваюся, що ми зможемо просуватися у цьому питанні", - сказав Ягланд.

При цьому він нагадав про часи падіння Берлінської стіни, коли перед Радою Європи постало важливе завдання – стабілізувати ситуацію на європейському континенті після такої фундаментальної зміни.

"Звичайно, Європейська конвенція відіграла важливу роль, але, крім того, було заявлено, що головним завданням Ради Європи стане захист прав меншин та їхніх мов", - наголосив генсек Ради Європи, вказуючи на ключові принципи РЄ у питанні ставлення до нацменшин.

Читайте також: Кулеба: "Освітня" резолюція ПАРЄ – це тиск на Венеціанську комісію

Як повідомлялося, 18 жовтня у Страсбурзі почав роботу Конгрес місцевих та регіональних влад РЄ.

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон про освіту, який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська.

В Угорщині, Румунії, Польщі висловили стурбованість через норми про мову навчання для представників національних меншин України.

України направила закон "Про освіту" на експертизу до Венеційської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-