ПАРЄ остаточно затвердила дебати про

ПАРЄ остаточно затвердила дебати про "мовну статтю" українського закону

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи остаточно включила до порядку денного осінньої сесії дебати щодо мовної статті закону України "Про освіту".

Відповідну пропозицію бюро ПАРЄ підтримали при затвердженні порядку денного 100 депутатів, 22 були проти та 12 утрималися, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Дебати з питання "Новий український закон про освіту як головна перепона вивчення національними меншинами рідних мов" призначені на другу половину дня четверга, 12 жовтня.

Ініціаторами обговорення питання за терміновою процедурою виступили угорські та польські депутати.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Читайте також: ПАРЄ скликає термінові дебати щодо українського закону про освіту

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-